Boligkjøperne blir stadig mindre tilfreds. Men én boligbygger fikk toppscore

Generelt blir boligkjøperne stadig mindre tilfreds med boligkjøpet. Men én boligbygger fikk toppscore av kundene, og Backe Prosjekt scoret best blant leilighetskjøperne.

DEL

Torsdag offentliggjorde Prognosesenteret sin årlige kåring av kundetilfredshet blant boligkjøperne.

Backe Prosjekt oppnådde høyest skår i boligprosjekter der kundene kjøper bolig og tomt fra en boligutvikler (prosjektmarkedet). I kategorien enebolig bygd på egen tomt, oppnådde Norgeshus høyest score. Norgeshus Stjørdal Tømrerservice hadde toppscore i fornøyde kunder, mens Norgeshus Berntsen Byggservice AS i Tromsø ble nummer to, foran Mesterbygg Moss AS.

På Romerike har Backe Prosjekt stått, eller står, bak blant annet Rosenberg Park i Fet, Kjeller Gård på Kjeller og Jessheim Park på gamle Jessheim stadion.

Block Watne og Peab Eiendomsutvikling kom på andre- og tredjeplassen i kåringen når det gjelder kundenes tilfredshet med bolig kjøpt av en boligutvikler.

Hele prosessen

Prognosesenterets måling av kundetilfredshet skjer i to ulike faser: Ved overlevering av boligen og i forbindelse med ettårsbefaring. Målingen fanger på den måten opp kundeopplevelsen fra kjøp av bolig, til man har overtatt og bodd i boligen en tid.

Kundetilfredshetsundersøkelsen er delt i to kategorier, der man skiller mellom prosjektmarkedet (kundene kjøper bolig og tomt fra boligutvikler) og EAT (enebolig på egen tomt)-markedet. Maksimal oppnåelig score på kundetilfredsheten er 100.

Prognosesenteret er et frittstående markedsanalyseforetak som har spesialisert sine tjenester til å omhandle markedsproblematikk knyttet til de europeiske bygge-, anleggs- og eiendomsmarkedene.

Negativ tendens

Etter seks år med oppgang, registrerte Prognosesenteret i 2018 en negativ tendens i kundetilfredsheten blant boligkjøperne. Den negative tendensen fortsatte i 2019.

Den negative utviklingen fra 2018 til 2019 er størst i leilighetsmarkedet.

Det er stor forskjell i utviklingen mellom boligaktørene og det var like stor andel som hadde en bedring i resultatet som den andelen som hadde en nedgang.

Tabellen viser de forhandlere/kjedemedlemmer med høyest kundetilfredshet som bygger for kunder med egen tomt.

Tabellen viser de forhandlere/kjedemedlemmer med høyest kundetilfredshet som bygger for kunder med egen tomt. Foto:

Enkeltprosjekter

Prognosesenteret kårer også vinnere blant de enkelte boligprosjektene. For ett år siden gikk JOS-Bygg i Nannestad til topps i kåringen med prosjektet Sangsvanelia i Maura med høyest score hos kundene. JOS-Bygg er også en del av Norgeshus-kjeden.

Da slo de JM Norge som ofte scorer høyest i kundetilfredshet. I år er imidlertid JM Norge tilbake på toppen med et prosjekt i Holmestrand, foran to prosjekt i regi av Selvaag Bolig.

Prosjektene med høyest målt kundetilfredshet i prosjektmarkedet i 2019. For å komme på listen måtte prosjektene ha en score på 84 eller høyere.

Prosjektene med høyest målt kundetilfredshet i prosjektmarkedet i 2019. For å komme på listen måtte prosjektene ha en score på 84 eller høyere. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken