Vet råd for perfekt gressplen

RIKTIGE FORHOLD: Banesjef Stefan Bo Schøn på Myklagard Golf har jobbet med vedlikehold av golfbaner siden 1988. ? Klipp ofte og sørg for at røttene får nok luft. Nok luft er trikset for vellykket resultat, sier han. FOTO: MARIANNE ENGER

RIKTIGE FORHOLD: Banesjef Stefan Bo Schøn på Myklagard Golf har jobbet med vedlikehold av golfbaner siden 1988. ? Klipp ofte og sørg for at røttene får nok luft. Nok luft er trikset for vellykket resultat, sier han. FOTO: MARIANNE ENGER

Artikkelen er over 5 år gammel

Irriterer du deg over mose og ugress i gressplenen? En velstelt plen krever en viss innsats, men er slett ikke umulig å oppnå.

DEL

– Jo oftere du klipper, jo bedre kvalitet får du på gressplenen, sier banesjef Stefan Bo Schøn ved Miklagard Golf på Kløfta.

Ved å klippe ofte får du tettere gressmatte. I forkant av turneringer klippes gresset på deler av det 1.1000 mål store golfanlegget tre ganger per dag. Dette er selvfølgelig ikke nødvendig på hjemmebane.

– Hjemme klipper jeg tre ganger i uka, sier banesjefen, og legger til at hans foretrukne høyde på nyklippet gress er to centimeter.

På golfbanen varierer klippehøyden fra en millimeter til ti centimeter, avhengig av baneområde, formål og sesong. Klipperetningen endres jevnlig for å få optimalt resultat.

– Det er når man opplever golfbanens forskjellige «rom» man virkelig snakker gresskvalitet, sier Schøn.

Jobben med å få perfekt gress bør starte så fort snøen smelter, rådes hageeiere nærmest årlig. Men det er ingen grunn til å fortvile om du er sent ute. Ifølge Schøn blir plenen både tett og fin etter noen runder med gressklipperen. Plener med mye uønsket mose behandles med mosefjerner. Stimuler så til bedre vekstvilkår for gress, og så til på nytt.

Trikset er nok luft

For å kunne snakke om virkelig god kvalitet må underlaget ha nok luft.

– Denne ser kompakt ut, men inneholder mange små porer, sier Schøn og viser fram en prøve fra golfbanen, et lite stykke jord med gress på toppen.

– Målet er at den skal inneholde 50 prosent material, 25 prosent luft og 25 prosent vann. Det er nærmest umulig å få til.

Mye forskjellig utstyr må til for å pleie og velfrisere en golfbane. Når det gjelder lufting, kommer man langt i private hager med ei jernrive eller et greip, eller man kan leie en plenluftemaskin.

– Dette området har jeg brukt jernrive på. Du kan fortsatt se stripene i gresset, sier Schøn.

Ved å rufse opp i øverste jordlag blir jorden rundt røttene mer porøs. På den måten kommer det luft til røttene, noe som er viktig for god vekst. Et særdeles tynt lag med finkornet sand er strødd over. Gjør gjerne dette hjemme, rak så sanden inn i plenen, og porene får bedre funksjon.

Frø er ferskvare

Gress på golfbaner er en egen vitenskap. Forskningsprosjekter har sett på alt fra gressarter, rett stell og skjøtsel, til hvordan vinterskader på norske golfbaner kan reduseres.

– Våren er den verste tiden på året. Vi måker bort mye snø fra banen og tar prøver gjennom hele vinteren, men det er alltid like spennende å se hvor store skadene er etter hver vinter, sier Schøn som er president i det svenske Greenkeeper Foreningen. Han bor i Töcksfors og pendler til Kløfta daglig. Golfbaner har vært hans arbeidsplass siden 1988. Golfanlegget Miklagard pleies av 16 personer, inkludert seks skotter som er i gang med greenkeeperutdanning ved et college i hjemlandet. På Kløfta blir teori til praksis.

Det er ikke bare vinteren som er tøff for gresset.

– Vi har fortsatt utfordringer på grunn av de siste par årenes regnfulle somre, sier Schøn.

Noe annet som er viktig å vite, er at gressfrø er ferskvare.

– Sjekk datostemplingen. Gressfrø som er eldre enn ett år mister 30 prosent spiringsevne.

– Dersom du skal anlegge ny plen hjemme, ville du sådd eller lagt ferdigplen?

– Jeg ville nok sådd, men har stor forståelse for at mange velger ferdigplen. Dersom man velger ferdigplen, er det viktig å velge riktig plentype. Har du sandholdig jord og legger ferdiggress med mye leire, vil matta ikke feste seg til underlaget på sikt.

– Sylinderklipper eller rotorklipper?

– Sylinderklipper er best om man vil ha riktig fin gressmatte, det blir som å klippe med saks, men da må man klippe ofte. Rotorklipper kan sammenlignes med å klippe med øks, sier Schøn.

Artikkeltags