Verdensmesteren gir deg grilltipsene

GIR RÅD: Gassgrill er det som fungerer best for folk flest, mener Anne Katrine og Bjørn Tore Teigen. Denne doningen er imidlertid ikke for folk flest, men en konkurransegrill på 2,5 tonn. Pris: 250.000 kroner. FOTO: GEIR EGIL SKOG

GIR RÅD: Gassgrill er det som fungerer best for folk flest, mener Anne Katrine og Bjørn Tore Teigen. Denne doningen er imidlertid ikke for folk flest, men en konkurransegrill på 2,5 tonn. Pris: 250.000 kroner. FOTO: GEIR EGIL SKOG

Artikkelen er over 5 år gammel

Grillverdensmester Bjørn Tore Teigen mener du ikke trenger ruinere deg på en ekstravagant modell for å imponere.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Er det en som virkelig vet hva han snakker om når det gjelder grilling, så er det Teigen. Kløfta-mannen er en av verdens beste grillere, noe han fikk beviset på i fjor han og resten av det norske landslaget ble verdensmester i barbecue. Han brenner for faget sitt, og prater bokstavelig talt på inn- og utpust.

– Man trenger virkelig ikke ha verken stor eller dyr grill for å lage god mat. Vanlige folk klarer seg fint med en gassgrill med tre brennere fra 2.500 kroner og oppover, fastslår han.

– Hvorfor er det viktig med mer enn én brenner?

– Det har sammenheng med indirekte og direkte varme, men da er vi over på selve grillingen (se mat-tipsene til høyre).

Griller fletta av folk flest

Teigen forteller at førstegangs grillkjøpere gjerne bruker under 2.000 kroner på ny grill. Andregangskjøpere investerer mer, mens tredjegangskjøpere punger ut opp mot 10.000 kroner. Større griller, fra 10.000 til 20.000 kroner, innebærer gjerne at grilleren ønsker å betale mer for design og størrelse.

– Da er det gjerne fem eller seks brennere. Det gir muligheter for et vanvittig volum. Du kan rett og slett grille til mange flere. Disse grillene har gjerne også roterende spyd installert, slik at man kan grille for eksempel en kylling helt jevnt. Man kan rett og slett lene seg tilbake og vente på at maten blir klar.

– Hva slags grill har du?

– En helt vanlig gassgrill med tre brennere. På den kan jeg grille det meste. Jeg har også en kulegrill jeg kjøpte tilbake i 1994. Jeg skal klare å grille fletta av folk flest bare ved å bruke den.

– Svære og dyre griller er altså ingen nødvendighet?

– Nei, kulegrillen min er god nok for folk flest.

– Mindre oppvask

Han trekker likevel fram fordeler med gassgrill, som rustfrie deler og muligheten til å kjøpe deler om noe skulle gå i stykker.

– Når det gjelder grilling generelt, så er det en fordel at det blir mindre oppvask. Er du en skikkelig mann, så tar du også oppvasken selv i stedet for å overlate den til madamen, sier han.

For dem som sverger til kulegrill fordi de mener at smaken blir bedre av kull, så garanterer grillmesteren at en god gassgrill gir samme smak. Dekslene over brennerne gjør at dryppet fra grillmaten skaper en røyk og en aroma som gir kulegrilleffekten.

Og for dem som drømmer seg tilbake til barndommen og smaken av tennvæske, så er Teigen mer lunken.

– Tennvæske må du for all del holde deg unna. Det er det verste jeg vet, konkluderer han.

Artikkeltags