– Faktisk er det akkurat nå vi bør finne fram beskjæringsutstyret, smiler gartner Bente B. Hauge. Gjennom jobben på hagesenter kommer hun stadig i kontakt med folk som trenger beskjæringstips. Det første rådet hennes ligner litt på kokkenes mantra: Skarpe kniver!

– Kjøp deg et bryne og bruk det flittig for å skarpe opp sakser og sager, sier hun.

Nå, som våren ligger på lur etter februar måned et sted, er det bare å sette i gang. Noen kuldegrader er ikke noe problem. Uti mars bør mange trær og busker allerede være ferdigstusset.

Tuja og barlind

– Vi er ikke flinke nok til å klippe de eviggrønne buskene våre. Særlig tuja har en lei tendens til å bli glemt. Resultatet er tynne, glisne busker med en merkelig topp, sier Hauge.

Noen som har sett disse forvokste vesenene hos naboen? Eller kanskje hjemme i egen hage? En frisørtime – og hekken er lekker igjen.

– Et par centimeters klipp av sidene på tujaen gir en mye tettere busk. Toppen tar vi der vi ønsker at høyden skal stoppe for framtida også. Barlind kan også med fordel beskjæres nå. Barlind er det bartreet som tåler hardest beskjæring og er derfor fin å formklippe, sier Hauge.

Tenk på eplehøsten

– Vi vil gjerne at epletrærne skal bære rikt, med stor og fin frukt. Hvordan kan vi påvirke dette gjennom beskjæring?

– Hovedregelen er at all kjernefrukt, det vil si eple og pære, skal beskjæres på vårvinteren. Du tar bort greiner som krysser hverandre og de eldste greinene. Yngre skudd kortes inn med en tredel, sier Hauge.

Hun forteller at trærne ofte reagerer på beskjæring med å sette en rekke nye skudd, kalt vannskudd. Disse fjerner man utover sommeren og høsten.

Prydtrærne bør også få en omgang med sag og saks ganske snart.

– Ask, poppel, eik, pil, rogn, lind og alm skal beskjæres tidlig om våren, råder Bente.

– De første årene beskjærer du for å bygge opp treet, senere tar du vekk greiner som krysser hverandre. Du må også beskjære konkurranseskuddene til toppskuddene, og bare la ett toppskudd stå igjen – ellers får treet flere topper. Og ta alltid bort greiner som er skadet av frost eller snøbrekk.

Enkelt med bær

Bærbusker, som solbær og rips, er ideelle for dem som ikke elsker det vinterlige klippearbeidet. De skal nemlig bare til pers hvert tredje eller fjerde år.

– Gamle, grove greiner skal du skjære helt ned til bakken. Da får de yngre greinene mer lys og næring, og busken vil gi større avling i juli. Kanskje var du også en av dem som glemte å rense opp i bringebærhekken i høst? Gjør det nå. Ta bort greiner som har båret bær. De har brun, litt flekkede bark, forklarer gartneren.

Dermed er tanken på modne bringebær og saftige epler er vekket til live. Det ligger jo en sommer og slumrer der ute. Tanken varmer litt idet vi tar saksen fatt i vinterhagen.