Gå til sidens hovedinnhold

Gutter blir diskriminert på leiemarkedet

Artikkelen er over 2 år gammel

Unge som skal ut og leie hybel eller leilighet opplever at det er en bakdel å være gutt. Slik skal det ikke være.

Diskrimineringsombudet får flere henvendelser fra studenter om diskriminering av kjønn på uteleiemarkedet. Mange utleiere ønsker jenter istedenfor gutter.

«Kjekk møblert 2 roms loftsleilighet nær sentrum til leie for jente» står det i en annonse for leilighet i Oslo.

Slike annonser er i strid med husleieloven, mener Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Husleieloven, paragraf 1–8 er klar.

« Ved utleie av husrom kan det ikke tas hensyn til kjønn, graviditet, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller alder. (...). »

– I lovverket kreves det en saklig begrunnelse for at det er lovlig å forskjellsbehandle på grunn av kjønn. Dette gjelder også når man skal velge hvem man ønsker å leie ut leiligheten sin til, sier seniorrådgiver Emma Caroline Hermanrud hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Vår vurdering er at det i få tilfeller er en saklig grunn som gjør forskjellsbehandling lovlig i disse sakene, sier hun.

Les også

Therese og familien strandet etter flyplasskaos: – Jeg får bare lyst til å gråte

 

Må endre annonser

Likestillings- og diskrimineringsombudet mottar flere henvendelser nå om sommeren hvor mange tusen studenter skal ut på markedet før studiestart.

– Vi får regelmessig henvendelser som gjelder utleieannonser. Og det er flest henvendelser nå på sommeren hvor det nærmer seg studiestart og studenter er på jakt etter leilighet, sier Hermanrud.

Flere ganger har ombudet måttet sendt ut henvendelser til utleier hvor de har bedt om å fjerne kravet om kjønn i annonsen.

– Vi har bedt dem om å fjerne kravet til kjønn, eller forklare hvorfor de mener det er nødvendig å forskjellsbehandle på grunn av kjønn. I de fleste tilfellene vi har gjort dette, har utleier beklaget og endret annonsen, sier Hermanrud.

Les også

Den verdifulle pakken til Kristina (21) ble borte: – Det er ganske utrolig at den bare blir hengt i en pose på postkassen

 

Personlig forhold

Hermanrud sier det likevel finnes unntak hvor det er greit å velge etter kjønn.

– Hvis det gjelder rom i et bofellesskap, og utleier skal dele kjøkken og bad sammen med den det skal leie ut til, regnes dette som et personlig forhold etter diskrimineringslovverket, forklarer hun.

Les også

Ivan opplever alle boligeieres mareritt: – Jeg trodde firmaet var til å stole på, men der tok jeg feil

 

Kommentarer til denne saken