Passivhus for framtiden

I dag åpnet "Huset på Haugen" i Lier utenfor Drammen, et passivhus, som skal være et fagsenter for energieffektive bygg.

I dag åpnet "Huset på Haugen" i Lier utenfor Drammen, et passivhus, som skal være et fagsenter for energieffektive bygg. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Passivhus hus – som er bygd for et vesentlig lavere energiforbruk enn vanlige hus – er framtiden.

DEL

(Siste) I dag ble «Huset på Haugen» i Lier utenfor Drammen offisielt åpnet. Huset er regionens første passivhus og skal fungere et fagsenter for energieffektive bygg.

Intensjonen med senteret er å formidle kunnskap om passivhus og framtidens hus til både privatpersoner og profesjonelle aktører i byggebransjen.


Tverrfaglig

Prosjektet er et tverrfaglig samarbeid mellom flere aktører som blant annet dekker områdene byggteknisk rådgivning, energidesign, arkitektur og energiøkonomisering.

Senteret ble offisielt mandag 8. februar med omvisning, produktpresentasjoner og seminar.

– Vi ønsker å inspirere andre til å ville kjøpe og bygge passivhus. Om ti år vil dette være kravet for alle nye bygg, så hvorfor ikke satse på passivhus allerede nå, spør arkitekt Bengt G. Michalsen, én av initiativtakerne hos Aktiv Energi.


Superisolert

– «Huset på Haugen» er superisolert med tykke, tette vegger og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Med selvforsynt gratis oppvarming fra sola og egenbrukt gråvann, er strømforbruket til oppvarming av de totalt 237 kvadratene på under 3.600 kWh i året, forteller han.

– Med god planlegging og smarte løsninger kan man spare veldig mye energi. Vi åpner huset for å dele våre erfaringer og vise at det ikke er så vanskelig og dyrt som mange i bransjen vil ha det til, sier Michalsen, som er spent på hvordan det nye senteret blir mottatt av publikum. (ANB)

Artikkeltags