Oversvømt for andre gang på to uker

UBEBOELIG: Kenneth Klever er oppgitt over at tomta nok en gang er oversvømt etter kraftig regnvær. Han og faren Steinar hadde brukt nesten ett år på å totalrenovere huset. Nå er det ubeboelig. Klever mener byggingen av gangveien og endret overvannssystem har forårsaket oversvømmelsene. Da RB var på stedet i går, ble gangveien asfaltert på nytt i et forsøk på å endre hellinga.

UBEBOELIG: Kenneth Klever er oppgitt over at tomta nok en gang er oversvømt etter kraftig regnvær. Han og faren Steinar hadde brukt nesten ett år på å totalrenovere huset. Nå er det ubeboelig. Klever mener byggingen av gangveien og endret overvannssystem har forårsaket oversvømmelsene. Da RB var på stedet i går, ble gangveien asfaltert på nytt i et forsøk på å endre hellinga. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

For andre gang på to uker, fikk Kenneth Klever og samboeren tomta oversvømt av vann etter regnvær. Nå krever de at veivesenet tar grep.

DEL

– Det ser ikke ut til at vi kan flytte inn med det første.

En fortvilet Kenneth Klever fra Leirsund må nok en gang konstatere at tomta der han bor er oversvømt. Så sent som for to uker siden skjedde det samme.

Den gang hadde Klever og samboer Linda Larsen gjort seg ferdig med totalrenoveringen av huset kun noen dager før alt ble ødelagt av regnvannet.

Store skader

Kenneths far Steinar ble varslet av et barnebarn i 04.30-tida natt til tirsdag.

– Da jeg kom ned hit, fosset vannet inn, forteller han.

Da RB møter far og sønn, er vannet på vei tilbake. Denne gang er konsekvensene begrensede.

Det meste ble nemlig ødelagt under oversvømmelsen for to uker siden. En container utenfor huset vitner om skadene innvendig. Alt av gulv er revet opp og kastet.

Utvendig panel og støyskjerming må nå rives av. Deretter vil de se på muligheten til å jekke opp huset og støpe under.

– Jeg må heve det én meter opp, hvis det i det hele tatt lar seg gjøre. I tillegg må det gjøres noe annet. Tomta kan jo ikke stå under vann hver gang det regner. Det kommer alltid til å være et problem hvis ikke noe gjøres. Og det problemet må fikses uansett. Foreløpig er det en forsikringssak, men hvis det ikke gjøres noe, så vil neppe noen forsikringsselskap ha meg som kunde i framtida, sier Kenneth Klever.

Krever tiltak

Samtidig som han har renovert huset i bunnen av Geiteryggen, har Statens vegvesen bygget gangvei langs Gauteidveien som går forbi.

Både far og sønn mener gangveiutbyggingen har sammenheng med denne sommerens oversvømmelser. Begge to har vokst opp på Leirsund, og ingen av dem kan huske at tomta har stått under vann særlig ofte tidligere.

– Det hendte den sto under vann ved flom, og forrige gang var under storflommen i 1995. Ved regnvær som dette, har det ikke skjedd før, sier de to.

Klever visste at det skulle bygges gangvei da han kjøpte huset og startet oppussingen for ett års tid siden.

– Men jeg visste ikke at noe annet skulle gjøres. Nå er kumløpet blitt endret. Det ble gjort etter at jeg kjøpte huset. Før ble vannet ledet over på den andre siden av veien. Nå ledes det inn på min tomt. Der tar ikke kummen unna alt. Man har rett og slett flyttet overvannet over på min side av veien.

Veivesenet er på saken

Jan-Erik Olstad i Statens vegvesen, byggeleder for den aktuelle gangveien, bekrefter at overvannssystemet er lagt om.

– Dette skjer når bekken like ved flommer over, men det er litt tidlig for oss å slå fast hva som kan gjøres. Kummene som er anlagt på gårdsplassen pipler over, kulverten tar ikke unna vannet, og slik får vi tilbakeslag over hele sletta, sier han.

– Er det byggingen av gangveien som er årsaken?

– Vi driver og undersøker nå. Det er satt konsulenter på saken som skal foreta beregninger for oss. Det var ikke så lett å forutse dette da vi bygde gangveien, men vi vil vurdere hvilke tiltak vi kan gjøre. Han kan ikke ha det slik hver gang bekken fyller seg opp, sier Olstad.

Artikkeltags