Gå til sidens hovedinnhold

Økologisk boligprosjekt

Artikkelen er over 15 år gammel

17 nye eneboliger skal bygges på Brådalsfjellet i Gjerdrum. Det blir et økologisk boalternativ, med miljøet i fokus.

– Dette har vi holdt på med i over 20 år. Vi fikk bygge ut det området som vi eier selv, forteller arkitekten bak prosjektet, Erik Ask, og grunneier Terje Brodal.

Det er Brådal Boligutvikling som bygger de 17 eneboligene. Samarbeidspartnere er Ask Arkitekter AS, Karlson Hus og Naturbygg AS. Det spesielle med prosjektet, er at det blir et økologisk boalternativ.

– Energi og innemiljø er det viktigste. Prinsippet vårt er å følge naturens spilleregler, sier Ask.

Energisparing

Det har de gjort ved å bevare flest mulig trær i området, og å plassere husene best mulig inn i terrenget. Lavt energiforbruk gir lave driftskostnader.

– Inneklimaet er viktig. Veggene puster, og det brukes ikke plast i konstruksjonen, forteller Ask.

Solpanel er standard i alle husene, og de har akkumulatortank. Dit strømmer varmtvann fra solpanelene og kakkelovnen. Vannet lagres i tanken, som kan brukes til varme i gulvene eller dusjen.

Det brukes kun naturlige materialer, og radonduk er standard. Husene får høyere takhøyde enn vanlig, noe som gir større volum og mer inneluft. Arkitekten forklarer at målet er å redusere energibehovet med mer enn 70 prosent i forhold til gjennomsnittet.

– Et økologisk boalternativ – er dette framtida?

– Det tror jeg helt sikkert. Vi ligger 10-15 år etter de andre landene i Norden. I tv-programmer som Schrødingers Katt, har de sagt den siste tiden at alle nye hus kommer til å bli bygd på den måten. Skal man spare energi, så må det bare komme, mener Erik Ask.

Fint for barna

Eneboligene varierer i størrelse, i forhold til tomtenes beliggenhet. Husene har 2 eller 3 etasjer, og bruksarealet er fra 140-260 kvadratmeter. Alle har balkong eller terrasse.

– Salget starter tirsdag 30. mai. Da blir det salgsmøte i Gjerdrum kulturhus, sier Stian Sønsterudbråten i Garanti Eiendomsmegling, som selger boligene for Brådal Boligutvikling.

De håper å selge 6 boenheter på salgsmøtet, slik at byggingen kan starte. De regner med at det blir byggestart i september, og de første husene skal stå ferdig før jul.

– Hvordan er markedet for denne typen boliger?

– Folk er veldig opptatt av helse og sunt inneklima. Her kan man i tillegg spare opptil 75 prosent på strømregningen, så vi tror boligene skal bli enkle å selge, sier Stian Sønsterudbråten.

Generelt mener han at eneboliger i Gjerdrum er attraktive, og selges greit og fort. Gjerdrum er blitt et populært område, og har fordelen av å ligge mellom Oslo og Gardermoen. Det er landlig og fint, mener Sønsterudbråten.

Megleren har stor tro på det nye prosjektet, og tror det er spesielt attraktivt for barnefamilier.

– Her er det trygge oppvekstvilkår for barna, og Gjerdrum kommune har full barnehagedekning, sier Sønsterudbråten.

Entreprenør Espen Kronberg er stolt over å være med på å skape et økologisk boalternativ.

– Du får veldig god samvittighet når du leverer et slikt bygg. Du vet at du har gjort ditt beste for å få et sunt inneklima. Det er jo i huset sitt man oppholder seg mesteparten av tiden. Jeg går aldri tilbake til den tradisjonelle byggemåten igjen, sier han.