(Sarpsborg Arbeiderblad): Gnagere kan forårsake store skader på bygninger. Noen enkle grep kan redusere risikoen.

Mus laget millionskade

En bolig i Østfold ble påført skader for over en million kroner av mus. De siste tre årene har forsikringsselskapene betalt ut mer enn 60 millioner kroner etter slike skader.

Når høstkulda kommer trekker mus og rotter innomhus, hvor de kan forårsake store ødeleggelser. Tømrer og rådgiver i Gjensidige, Simon Andre Olsen, har gode råd for å redusere gnager-problemer, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

– Vi har et eksempel fra Østfold på at mus forårsaket skader i en enkelt bolig for over 1 million kroner, uttaler Olsen i en pressemelding fra Gjensidige.

Gjensidige betalte ut cirka 3,5 millioner kroner for ulike mus- og rotteskader i Østfold i årene 2013 til 2015. Når man ser bort fra skrekkeksempelet var gjennomsnittskostnaden på 50.000 kroner.

På landsbasis har forsikringsselskapene antagelig betalt ut mer enn 60 millioner kroner for slike skader de siste tre årene, heter det i pressemeldingen.

 

Vannlekkasjer og avgnagde ledninger

Når mus og rotter får boltre seg over tid, kan de gjøre enorme skader på el-anlegg, isolasjon, vannrør og bygningen for øvrig.

– Det kan for eksempel oppstå vannlekkasjer etter avgnagde rør og ledninger, og ikke minst store luktproblemer etter ekskrementer og døde dyr i

nne i tak, vegger og gulv, sier Olsen.

Olsen har fem råd til huseiere som vil unngå gnagerinvasjon:

 1. Se over huset og tett åpenbare sprekker - spesielt ved grunnmur og bak kledningen.
 2. Tett med metallnetting eller lignende. Fugeskum og isolasjon er derimot som marshmallows for gnagere.
 3. Ikke slå ut matrester nær huset. Vær også obs på mat som faller ned fra fuglebrett, eller nedfallsfrukt i hagen.
 4. Ikke gi dyrene skjulesteder i form av avfall og lignende inntil husveggen.
 5. Vær varsom med å bekjempe selv – bruk av gift uten feller kan føre til at dyrene dør inne i vegger og gulv og kan spre ubehagelige lukter.

 

Kan dekkes av forsikring

- Det er ikke lett å helgardere seg mot gnagere. De kan klemme seg gjennom åpninger så små som størrelsen på en sukkerbit, og de kan også gnage seg igjennom bygningsmaterialer, påpeker Olsen.

Han råder folk til å ringe forsikringsselskapet med en gang de mistenker gnagerskader. Da vil de få avklart om forsikringen dekker skaden, og hvordan de skal gå frem for å løse problemet.

Her er noen eksempler på skader forårsaket av mus og rotter:

 • Museinvasjon på loftet. Kraftig lukt av urin og ekskrementer, samt at alt av isolasjon måtte byttes ut – skader for over 400.000 kroner
 • Rottelik i veggene forårsaket kraftig lukt – skader for 170.000 kroner.
 • Mus bygget bol på kaldloft. Mye ekskrementer og bol i alt av isolasjon. Urin rant ned og skadet tak og vegger. Skader for 50.000 kroner.
 • Lukt på soverom. Døde rotter funnet i gulvet etter at det ble åpnet opp – skader for over 100.000 kroner.
 • Vannskade etter at mus hadde gnagd hull på vannledning. Skader for over 70.000 kroner.
 • Vannskade på grunn av vannrør ødelagt av mus og rotter. Skader for over 50.000 kroner.
 • Vannslange til vaskemaskin gnagd i stykker av mus – vannskade til 44.000 kroner.