LILLESTRØM

I fjor kjøpte ekteparet Inger-Lise og Ronny Arnesen en 745 kvadratmeter stor tomt. Prislappen var på 1,95 millioner kroner. Ekteparet hadde vært på jakt etter tomt med sentral beliggenhet lenge, men tapt alle budrunder mot utbyggere. Nå kan endelig arbeidet på tomta starte.

– Går alt som planlagt, flytter vi inn allerede 15. juni, sier Ronny Arnesen.

Strengt regelverk

Det er under to måneder til, og gravearbeidet på tomta har akkurat startet. Allikevel er de ferske husbyggerne optimister.

– Vi har bestilt huset av firmaet Unike Hjem, som har kontakter i Tsjekkia. Huset bygges der, og fraktes og settes sammen her, sier Ronny Arnesen.

Før de kom så langt som til gravingen, måtte de gjøre et grundig forarbeid, blant annet med hyppig kontakt med Skedsmo kommune. For det er ikke bare å kjøpe tomt og begynne å bygge huset man har bestemt seg for.

– Som førstegangsbygger er det enormt med regler man må kjenne til. Vår erfaring med kommunen har vært imponerende. Det er en treukers regler for byggesøknader kommunen må følge, men vi fikk svar etter en uke. De har også vært tilgjengelige og tatt seg tid til å svare på spørsmål vi har hatt underveis, sier Arnesen.

Tilbud på nettet

For å finne det beste tilbudet til gravingen på tomta, gikk husbyggerne inn på nettsiden anbudstorget.no. Det kom inn nærmere 20 forskjellige tilbud på gravejobben, og prisene varierte mye.

– Fra billigst til dyreste tilbud var differansen omtrent 300.000 kroner, sier Ronny Arnesen.

Det var svært få fra nærområdet som kom med tilbud. Etter å ha sjekket referanser, fikk Borg anlegg fra Fredrikstad jobben. De overnatter på Fagerborg hotell mens arbeidet pågår.

– De var ikke de billigste, men hadde totalt sett den beste pakka. Det er ikke alltid billigst er best, man får det en betaler for, mener husbyggeren.

I hans tilfelle kommer regningen for alt grunnarbeid trolig på mellom 350.000 og 400.000 kroner.

– Med litt lavere byggeaktivitet, er inntrykket mitt at firma i bransjen ikke kan ta seg så bra betalt lenger.

Riktig høyde viktig

I løpet av noen dager skal gravemaskinen grave seg litt over en meter ned i bakken der huset skal stå. Ifølge gravemaskinføreren fra Borg er det aller viktigste å sørge for å ta ut riktige høyder. Slurver de med jobben kan resultatet blant annet bli et hus som er høyere enn kommunen tillater.

På grunn av grunnforholdene i området, med en del vann, har Arnesen valgt ekstra drenering og ekstra isolasjon av grunnmuren. Et målefirma har allerede vært på tomta og sørget for kabelpåvisning. Ledninger plottes inn på et spesialkart, så kommunen har oversikt over hva som er hvor under bakken hvis noe skulle skje. Arnesens tips er å bestille strøm til eiendommen i god tid. Den må bestilles en måned før man begynner å grave. Det var ikke husbyggeren klar over, og hans erfaring er at Hafslund viste liten velvilje for å kunne levere raskere.

Dette skal også gjøres i løpet av de nærmeste dagene:

n Grave grøfter til vann, kloakk, strøm, overvann.

n Finne ut hvor de kan koble seg til offentlige systemer. Arbeidet må utføres av en rørlegger med godkjenning fra kommunen.

n Støpe ringmur og plate.

n Oppstikk til rørledninger for vann, kloakk og strøm.

n Legge til rette for tilkobling til tv og internett.

n Legge rør og trekke ledninger.

n Når huset er ferdig kommer gravemaskinene tilbake for å finplanere og rulle ut eller så plen.

Ekteparet regner med at det tar to uker til plata på huset er støpt, og alt er klart for å transportere huset fra Tsjekkia til Norge. Vi er på plass når huset kommer til Lillestrøm.