– Bygg sakte slik at det ikke siver, råder Hilde Kramer.

På huk sitter Susan fra Jessheim og fyller ei balje i plast med våt sand. Seks damer har funnet veien til småbruket Løkka på Enebakkneset, hvor det for første gang holdes kurs i betong og hypertufa. Målet for dagen er at deltakeren skal lære om materialet, dekor, få ideer og ikke minst prøve seg.

Mange muligheter

På tunet støpes fuglebad, blomsterpotter og betongheller for å nevne noe.

– Alt man egentlig trenger er vaskevannsfat, gummihansker og et sted du kan grise. Det blir nærmest som å lage sølekaker, endelig er vi der igjen liksom. Lek og moro i overkommelig skala, ler Hilde.

– Nå blir det støping for alle penga. Har langsiktige planer for hagen min, med blant annet å støpe hellene selv. Men hovedårsaken til at jeg meldte meg på kuret er interessen for alt som har med form å gjøre, forteller Susan.

Sanden i baljen skal gi form og struktur til ferdig resultat. Susan sier seg fornøyd og forsetter med å legge ferdigbetong.

– Materialet er morsomt, greit å jobbe med og byr på mange muligheter. Ganske utrolig egentlig. Betong forbinder vel de fleste med noe tungt, byggeplasser og lignende, sier venninnen Britt, også fra Jessheim

Perfekt oppskrift

– Det blir som med kakeoppskrifter. Med to deler sement, to deler verniculite og én del ugjødslet torv blir dette den perfekte hypertufa-blanding, mener Hilde, som etter utallige eksperiment har kommet fram til sin favorittoppskrift.

Verniculite er en slags vulkansk stein og benyttes ofte til å blande i jord for bedre drenering. Materialet veier lite, og en pose på 100 liter krever lite anstrengelse.

– Hypertufa er et spennende materiale å jobbe med. I tillegg til den rustikke overflaten er vekten langt mindre enn andre betongblandinger. Utrykket passer fint i en streng minimalistisk stil så vel som i den viltre og mystiske hagen, sier Hilde.

På kurset fortelles det også om justering av forskjellige blandinger alt etter hva den skal brukes til.

Må vente på rabarbraen

Fuglebad og betongheller ligger til tørk, og kursdeltakerne skal prøve seg på en skulptur. Hønsenetting fylles med avispapir, dekkes med det lette materialet og fantasidyrene tar form. Else Brakstad, Mona Nicolaysen, Hanne Ronde og Randi Fosseid har tatt turen fra Porsgrunn og Oslo for å lære om betong og hypertufa.

– Vi reiser gjerne et stykke for å få med oss spennende kurs, og det var ingen i nærheten av der vi bor. Dette er helt topp og verdt turen, sier Hanne fra Porsgrunn.

– Generelt har jeg sett en økende interesse for hypertufa og betong i svenske og engelske magasiner. De siste årene har nordmenns interesse for kreative uterom økt betraktelig. Men nå er det ikke flere kurs før rabarbrabladene blir klare til neste år, sier Hilde, og viser til fuglebadene støpt i blader rike på strukturer.