(Siste)

[Smaalenene.no]  Ketil Bilberg (58) har et eget kraftverk på taket. Nå kan han sitte i stua og følge med på produksjonen.

På taket i villaen i Volleneveien er det nettopp kommet på plass 18 solcellepaneler. Med et lite nettbrett i stua kan Ketil Bilberg få detaljert statistikk over hvor mye strøm han produserer, hvor mange kilometer kjøring strømmen utgjør, og hvor mye CO2-utslipp han har unngått.
Solcellepanelene ble installert i forrige uke. Anlegget er klart til å starte produksjonen, men Bilberg venter på at nettselskapet Hafslund skal installere ny strømmåler.

Vanlige strømkunder teller forbruket. Bilberg trenger en måler som også teller hvor mye strøm som går ut igjen.

Solcelleanlegget fungerer slik at strøm han ikke bruker selv, blir solgt til nettselskapet.

– I sommeruker med fint vær vil jeg produsere mer enn forbruket. Da får jeg tilgodeskrevet strømmen, sier Bilberg.

Anlegget dekker store deler av det sørvendte taket, og kan produsere rundt 4.150 kilowatt-timer i året.

Det utgjør rundt 25-35 prosent av familiens strømforbruk. Han er blant de første i landet som får sitt eget solstrømanlegg koblet til strømnettet.

– Jeg liker tanken på å gjøre et bitte lite bidrag for at vi endrer til en mer miljøvennlig kurs. Jeg tror at teknologien er avhengig av et marked. Hvis markedet er interessert, er det ingen grenser for hva teknologien kan få til. Bare se på elbilene og hvor mye som har skjedd der de siste årene. Det er ikke lenge siden elbilene hadde 30 kilometer rekkevidde. I dag er det over 300 kilometer, sier Bilberg, som til daglig er lærer.

Det er ikke først og fremst økonomisk avkastning som er motivasjonen for Ketil Bilberg. Anlegget koster 85.000 kroner. Enova bidrar med 15.000 kroner i tilskudd. Investeringen på 70.000 kroner er innspart i løpet av 14 til 16 år.

– Jeg er fullt klar over at dette kommer til å være langt billigere om to-tre år, men noen er nødt til å være først ute for at det skal bli billigere, mener Biberg.

Solenergi er ingen nyhet i Norge. Hytteeiere har brukt teknologien i 40 år.

– Vi var ganske tidlig ute på hyttemarkedet. Nå er teknologien kommet dit at panelene også kan gi vekselstrøm. Dette er brukt langt mer i Sverige og England enn i Norge, der vi henger litt etter, sier Per Urdahl fra Solel as. (ANB)