«Hyttegrend» i Spania

"Hyttegrend": Aldri har så mange nordmenn handlet boliger i Spania som i år.

"Hyttegrend": Aldri har så mange nordmenn handlet boliger i Spania som i år. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Norges raskest voksende «hyttegrend» ligger i Spania.

DEL

(Siste) Historisk høye norske boligpriser og finanskrise på kontinentet har fått store konsekvenser.

En av dem er at nordmenn velger eiendom i utlandet framfor hytte på fjellet eller ved fjorden.

Norges raskest voksende «hyttegrend» – dersom man måler veksten i antall eiendomskjøp – er faktisk i Spania.

Godt over 10.000 nordmenn har kjøpt bolig i et kriserammet spansk eiendomsmarked siden 2001, og hittil i år er det blitt solgt like mange boliger til nordmenn som i hele fjor.

Ifølge norske selvangivelser for 2001, eide nordmenn 7.764 boliger i utlandet. Ti år senere viser de siste selvangivelsene at dette tallet er mer enn seksdoblet: til hele 46.400.

Årsakene er først og fremst Norges økonomisk særstilling: Lav arbeidsledighet, fordelaktig rente, høy lønnsvekst og sterk kronekurs står i sterk kontrast til kriserammede europeiske økonomier.

Fortsatt krise i Europa er derfor «gode» nyheter for nordmenn som drømmer om bolig utenfor Norges grenser?

Kombinert med historisk høye boligpriser her hjemme har situasjonen medført en eksplosjon i antall boligkjøp i utlandet.

Med unntak av vår nabo Sverige, hvor nordmenn eier 15.299 boliger, er det i Spania vi finner desidert flest norske boligeiere. 12.848 nordmenn eier i dag bolig i Spania – det er over 10.000 flere enn i 2001.

Ifølge ferske tall fra Prognosesenteret har veksten bare blitt sterkere og sterkere. Etter at «kun» 2.000 nordmenn kjøpte utenlandsk bolig i 2011, ventes det at nærmere 5.000 gjør det samme i 2012. Over 40 prosent velger Spania framfor land som Danmark, Frankrike, Italia og Tyrkia.

I deler av det kriserammede spanske eiendomsmarkedet er det nesten bare nordmenn som er aktive kjøpere. Finanskrisen har danket ut majoriteten av andre kjøpere vi vanligvis må konkurrere med.

Salget av eiendom til nordmenn i Spania var historisk høyt i påsken. I Costa del Sol, den såkalte solkysten ved Middelhavet, var det kjøpefest.

Erfarne eiendomsmeglere i området kan rapportere at kjøpere fra Østlandet, Stavanger, Bergen, Trøndelag og Nord-Norge sikret seg boliger i påskeuken.

– Bare i påsken ble det solgt over 150 boliger i Costa del Sol, forteller Heidi Ch. Bråteng, som har over 30 års erfaring som eiendomsmegler i Spania.

– Det er kjøpers marked her nå. Spanjolene ligger fortsatt nede etter finanskrisen, og nordmenn er velsignet med en motstrømsøkonomi. Jeg hadde aldri trodd det for noen år tilbake, men i dag er det er nordmenn som styrer hele markedet i de attraktive områdene rundt Elviria og Marbella.

Einar Askvig som er sjef for Norges største advokatkontor basert i Spania, Vogt Advokatfirma, melder om det samme:

– Hittil i år har vi bistått nordmenn med 300 boligkjøp, det er like mange som i hele fjor. I tillegg selges det flest luksusboliger siden prisene er historisk lave. Vi ser at nordmenn søker seg til de beste områdene hvor det allerede er mange nordmenn, sier han. (ANB)

Artikkeltags