Fant drømmehjemmet på den gamle storgården: – Å flytte hit var som å komme hjem

Victoria, Lars og Mira på trappa til hovedhuset som er under full restaurering.

Victoria, Lars og Mira på trappa til hovedhuset som er under full restaurering. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter en nokså hvileløs vandring på jakt etter et sted å slå seg til ro, kom Victoria Brand Munthe-Kaas (45) og Lars Munthe-Kaas (43) til Skjeggenes. Det var som å komme hjem.

DEL

– Det er som om jeg alltid skulle bodd her. Jeg følte meg hjemme fra første stund, sier Lars, og viser rundt på tunet.

Her er stabbur fra 1774, et nedslitt grisehus, en gråmalt låve på påler av digre steinblokker, et hovedhus under total renovering og en ombygd kårbolig hvor familien bor midlertidig. Her er nyplantede kirsebærtrær, hage under planlegging og sti ned til Setten.

*Se bildeserie fra gården litt lenger ned i saken*

Strandlinje, krepserettigheter og et båthus i vannkanten fulgte også med på kjøpet da Victoria og Lars flyttet inn med datteren Anna (snart 7) for to år siden. Hver dag siden, uten unntak, har de pusset opp. Og de har ikke angret en dag på valget de tok.

Nytt hjem

Hovedhuset på Skjeggenes.

Hovedhuset på Skjeggenes. Foto:

Skjeggenes er en gammel storgård på Setskog. Her har mange generasjoner levd sine liv. Her var dyr i fjøset og tjenestejenter med rom på kvisten. I dag er skogen fradelt og solgt unna, og dagens eiere henter inntekten fra arbeid utenfor gården.

Låven på Skjeggenes. Her inne har ekteparet sine verksteder.

Låven på Skjeggenes. Her inne har ekteparet sine verksteder. Foto:

Victoria og Lars driver firmaet Historiske Hus. Ekteparet jobber som bygningsantikvarer med dokumentasjon og fargeundersøkelser av eldre bygninger. En av de største oppdragsgiverne er Østfold fylkeskommune. Med bygningsantikvarutdannelse på Røros, samt mange egne prosjekter, har Lars fagkunnskapen inne når han gyver løs på restaureringen av husene på Skjeggenes. At han også er bonde, opprinnelig fra en gård ved Randsfjorden, kommer godt med når alt det praktiske arbeidet skal utføres.

Victoria er kulturhistoriker med historiske interiører og farger som spesialfelt. Hun er byjenta som alltid ønsket seg et tun. Som ville bo på gård!

– Men jeg var 29 før jeg kom meg utenfor bompengeringen, ler hun.

Stabburet er det eldste huset på gården.

Stabburet er det eldste huset på gården. Foto:

Victoria var kollega med moren til Lars, som anbefalte at hun burde treffe den nyskilte sønnen hennes. En date mellom dem ville være perfekt, mente mor.

«Aldri i verden», tenkte Victoria som også var skilt, og ferdig med menn for en stund. Så ble det sånn likevel. Over en kaffe fant de ut at de hadde mye til felles. Praten gikk så lett! I 2013 ble det giftermål. Siden har de kjøpt, pusset opp, solgt og flyttet tre ganger.

– Men nå blir vi hvor vi er!

Ville stikke innom

Lars fant annonsen på finn.no. Skjeggenes på Setskog var til salgs. Han hadde aldri hørt om stedet før, men festet seg ved det. Alle kriteriene var jo på plass! Stort nok til at de kunne ha verkstedene sine hjemme. Nære vann. Litt avsides.

Den lille familien var på besøk hos venner i Moss da de ville stikke innom Setskog på vei hjem til småbruket i Sverige, hvor de bodde før de kom til Setskog. I dag kan de le av det. «Stikke innom på vei hjem», liksom. Lite ante de om hvor langt til skogs de skulle.

Benker og annet inventar på kjøkkenet i hovedhuset er ikke typisk for nåtidens innredning.

Benker og annet inventar på kjøkkenet i hovedhuset er ikke typisk for nåtidens innredning.

– Da vi kom til Hemnes, sa jeg at «dette kan du glemme», forteller Victoria.

For hvor langt unna «folkeskikken» skulle de egentlig?!

Og enda var det noen mil igjen. Men da de kom fram, var de solgt. Denne junidagen, med fuglekvitter og solskinn over tunet, bestemte de seg. Her ville de bo.

– Det var som å komme hjem til bygda jeg en gang forlot. Det var til og med utsikt over et vann. Riktignok ikke Randsfjorden, men Setten er en perle. Vi har oppdaget så mange fine plasser og lune viker.

Utsikt til Setten og båthuset. Her er både strandlinje og krepserettigheter.

Utsikt til Setten og båthuset. Her er både strandlinje og krepserettigheter.

Omfattende restaurering

Siden har dagene bestått av riving, snekring, graving, drenering, maling, fjerning av ekte hussopp, restaurering og gjenoppbygging.

Drivkraften er at «gulroten er så diger», som Victoria uttrykker det.

– Vi vet det kommer til å bli så bra! Vi gleder oss til å feire jul i stuene, og ta grua på kjøkkenet i bruk. Til å be venner på middag i spisestua. Til at min urbane pappa på Sagene kan flytte inn i kårhuset når vi bosetter oss i hovedhuset. Han elsker dette stedet! Akkurat som oss.


DETTE ER HISTORISKE HUS:

Opprettet av Lars og Victoria i 2011. Bygningsantikvarer med historiske interiører, håndtrykte tapeter, restaurering av vinduer, fargeundersøkelser., dokumentasjoner og rådgivning som spesialfelt. Egen blogg på www.historiskehus.no samt aktive på Facebook og Instagram – historiskehus.


HJEMMET MITT:

  • Skjeggenes på Setskog.
  • Her bor: Victoria Brand Munthe-Kaas, Lars Munthe Kaas, Anna (snart 7) og hunden Mira (7) – som er av rasen Hovawart.
  • Gården: Hovedhus fra 1888, kårhus fra tidlig 1800-tallet, stabbur fra 1774, låve fra 1909. Grisehus. Båthus. Dokkestue fra 2017, som Lars bygget av gjenbruksmaterialer. «Det var det første vi måtte bygge, for Anna var så lei seg for å flytte fra dukkestua si i Sverige».
  • Eiendommen består av cirka 160 mål jord, med tunet.
  • Flyttet hit: Sommeren 2017.
  • Planer framover: Sommerens store prosjekt er å legge om taket på hovedhuset og bygge opp nye piper. Ellers: flytte inn i ferdig restaurert hovedhus i løpet av sommeren. Male låven i den opprinnelige fargen okergul. Restaurere grisehuset/hønsehuset. Skaffe høner og noen sauer til å beite fram kulturlandskapet igjen. Sette opp igjen et bryggerhus og en bakerovn.

Artikkeltags