Kreative ideer i bøtter og spann

Godt for ryggen: Her kan Ivan Røsstad høste uten å bøye ryggen for mye. Alle foto: Alf-Robert Sommerbakk

Godt for ryggen: Her kan Ivan Røsstad høste uten å bøye ryggen for mye. Alle foto: Alf-Robert Sommerbakk

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ivan Røsstad har plassert bøtter høyt og lavt i hageparsellen sin. Noen er blitt reneste kunstverk og krukker. Her kan brunsneglene ha det så godt.

DEL

– Jeg tenker ikke. Bare gjør ting. Går bare rundt og drømmer, uten noen store planer. Duller rundt i hagen. Hagearbeid er medisin for alt, forteller Røsstad, som er 50 prosent ufør og bruker mye tid i hagen.

I seks-åtte år har han hatt en parsell i kolonihagen i Haugesund. Her dyrker han blomster, bær, mye grønnsaker og det han får lyst til å dyrke til enhver tid.

Flere av jordbærplantene er allerede kommet langt i veksten. Flere er plantet inn i en murfirkant som han har murt opp selv. Han bygde i tre først, la hønsenetting rundt og murte utenpå. I flere hull i muren har han plassert jordbærplanter og på toppen busker av stikkelsbær. Muren varmer i sola og gir godt vekstgrunnlag for plantene.

Andre steder dyrker han reddiker, gulrøtter, sukkererter og mye salat. Han plukker for å spise, der og da.

Bøttetips

Men det er de mange bøttene som vekker mest oppsikt. Han kjøper gjerne ti i slengen når de er på tilbud. Noen har han plassert på stativ

Drivhus: Et selvkomponert drivhus delvis dekket av plast og delvis åpent. Her kommer både urter, grønnsaker og planter opp.

Drivhus: Et selvkomponert drivhus delvis dekket av plast og delvis åpent. Her kommer både urter, grønnsaker og planter opp.

halvannen meter over bakken. Andre står i et vannbasseng der brunsneglene ikke kommer til.

– Ganske snilesikkert, sier han.

En sinkbalje henger langt opp fra bakken. På flere bord står både bøtter og baljer i plast. Fulle av planter og frø, med drenering i bunn.

Ideer har han ofte hentet på YouTube. Ikke minst fra amerikanske fjellbønder som har mange kreative ideer til hvordan de kan dyrke grønnsaker og blomster uten at plantene blir spist opp av kryp langs bakken.

– Når jeg får noen ideer, så skriver jeg dem ned, forteller Røsstad.

Mange av bøttene i hagen er også blitt til spesielle skulpturer og krukker.

Vannbad: Disse bøttene står i et vannbasseng. Brunsneglen liker ikke å bade for å komme til byttet.

Vannbad: Disse bøttene står i et vannbasseng. Brunsneglen liker ikke å bade for å komme til byttet.

Ikke så vanskelig å lage, sier han og forteller at han henter fram gamle, ødelagte bøtter og noen gamle klær. Klærne dypper han i ren sement og former rundt bøtta. Når alt er stivnet og tørt, maler han dem. Vips så er de blitt til noen særegne skulpturer og krukker.

Midt i hagen har han en stor pyramide i mur. På toppen av den et sprinkleranlegg som han har kjøpt på Biltema. Det sprer vann rundt på plantene og oppleves som en fontene.

Ivan Røsstad prater på klingende Kristiansand-dialekt.

– Hva var det som fikk deg hit?

– Jeg kjørte feil, og havnet her i Haugesund, sier han spøkefullt, men legger fort til at det var en kvinne som lokket ham til byen.

46 parseller

Leder i kolonihagen, Sigrunn Ristesund har satt seg ned i hagen til Ivan. Hun er fascinert av alt han får til.

Kolonihagen i Haugesund består av 46 parseller. Nå skal tre parseller med hytter selges. Det er eierne som selger hyttene, men styret i kolonihagen har et ord med i laget om hvem som får kjøpe.

– Vi ønsker folk som bryr seg om hage, ikke bare anlegge en plen, sier hun.

Det koster 1.100 kroner i året i avgift for en kolonihageparsell.

Artikkeltags