Gå til sidens hovedinnhold

– For høye forventninger

Artikkelen er over 7 år gammel

Flatt boligmarked i mai, svak prisnedgang i juni og forventet prisnedgang i juli. – Mange selgere tror fortsatt at alt selges raskt og til over takst, sier megler.

RB Bolig dro på visningsrunde for å lodde stemningen i boligmarkedet. Første bolig ut er en 41 kvadratmeter stor leilighet supersentralt i Lillestrøm. Ingen interessenter har møtt opp.

– Fram til siste helgen i mai var det mye folk på visningene. Første helgen etter sommerferien var bra, men så dabbet det noe av. Det er ikke det samme trøkket nå som tidligere år, da nærmest alt ble solgt etter første visningsrunde på denne tiden av året, sier Raymond Gammelsrud i Krogsveen avdeling Kolbotn.

Leiligheten er priset til 2,3 millioner kroner.

– Hadde dette vært for seks måneder siden, tipper jeg at den ville blitt solgt for 2,5 millioner kroner. To personer var her på første visning og er interessert, men har ikke 15 prosent egenkapital, noe som her utgjør 450.000 kroner. Og det er mye for en førstegangsetablerer, sier Gammelsrud.

– Økt krav til egenkapital, uro i Europa, mediene som skriver om usikkerhet i boligmarkedet – årsakene til prisnedgang og at flere sitter på gjerdet, er sammensatt, sier megleren, men uten å dramatisere.

– Svingninger i boligmarkedet er helt normalt. At det nå stabiliserer seg, kan være positivt etter flere år med prisøkning. En av utfordringene for oss meglere når det skjer, er at selgers forventninger ikke samsvarer med markedet. Mange selgere tror fortsatt at alt selges raskt og til over takst, sier Gammelsrud.

Rekkehus på Skjetten

Neste bolig ut er et enderekkehus i Stavstubben på Gamle Skjetten. Meglers forventninger innfrir.

– To par på forhåndsvisning, og nå er åtte par her allerede, sier Frode Skjevik i Privatmegleren i Lillestrøm ti minutter etter at førstemann ringte på.

Prisantydningen er 2,99 millioner kroner, taksten 3,2.

– Naboeiendommen ble solgt for 300.000 kroner over takst. Jeg opplever generelt stor interesse om dagen. Men det handler om forventninger. Alle som skal selge, kan ikke forvente å selge til over takst, sier Skjevik.

Susanne Asmyhr er på utkikk etter bolig i dette området.

– Vi har vært på noen visninger i sommer. Nå er det mye mer å velge i og flere folk på visningene. Budrundene vi har fulgt, har endt over takst, sier hun.

Is i magen

Neste stopp er Nordahl Griegs vei på Fjellhamar. Visningen dagen før resulterte i 12 navn på lista, og meglerne Thomas Klovland og Tony Solberg i Krogsveen avdeling Torshov gikk tom for prospekter.

– Innholdsrike eneboliger med hage som passer for barnefamilier, holder seg godt i pris, men den typiske treromsleiligheten kan være noe tyngre å selge i dagens marked. Der har vi flere usolgte. Enkelte selgere må basere seg på en visningsrunde ekstra sammenlignet med vårmarkedet, som var veldig bra. Men det er langt fra noen krisestemning, sier Solberg.

Eneboligen på Fjellhamar ble bygget i 1958, har et drøyt ett mål tomt og er taksert til 4,5 millioner kroner. Mange fra Oslo er interessert i denne typen boliger på Romerike, ifølge meglerne.

Tilbake på Gamle Skjetten. En enebolig bygget 2012 i Skjettenveien vises for fjerde gang. Prisantydningen er 5,19 millioner kroner.

– Første visning før sommerferien var godt besøkt. Det er alltid slik, boliger er som brød – en ferskvare. Prisen er justert ned 100.0000 kroner. Nå må vi ha is i magen ut september, september pleier å være en bra måned, sier Magnus Nordli i Privatmegleren på Jessheim.

Tidligere samme kveld holdt han visning på Råholt av et oppussingsobjekt med godkjent utleiedel til 2,8 millioner kroner.

– Det var sju navn på lista og bud mottatt på visning, sier Nordli, som har solgt mange boliger på Råholt.

Større eneboliger på Råholt som kostet 2,8 millioner for to-tre år siden, selges i dag for 3,3 til 3,5 millioner, ifølge megleren, som er optimistisk.

– Min vurdering er at markedet tar seg opp igjen, men prisstigningen vil flate ut noe. Nå har vi hatt en årlig prisvekst på sju prosent de siste årene. Jeg tror den i årene framover vil ligge på cirka fire prosent, sier Nordli.

Lavere priser

Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for juli viser at gjennomsnittlig pris på boliger formidlet gjennom Finn.no var 2,1 prosent lavere enn i juni 2013.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 1,2 prosent lavere enn i forrige måned. Boligprisene var 3,9 prosent høyere enn i juli 2012. Prisene for august presenteres i dag.

Eneboligen i Nordahl Griegs vei på Fjellhamar ble solgt etter første visningsrunde for 4,65 millioner kroner.

Budrunden for rekkehuset i Stavstubben på Gamle Skjetten endte på 3,4 millioner kroner etter første visning.

Oppussingsobjektet på Råholt ble solgt for 2,75 millioner etter første visning. Prisantydningen for eneboligen i Skjettenveien er nedjustert til 4,99 millioner kroner.

Kommentarer til denne saken