Gå til sidens hovedinnhold

For dyre boliger

Artikkelen er over 7 år gammel

Salget av nye boliger i Oslo faller, selv om behovet for nye boliger er stort. Årsaken er altfor høye priser, mener Prognosesenteret.

– Nå er toppen nådd. Det er blitt for dyrt. Boligbyggerne har betalt for mye for tomter og klarer ikke å rasjonalisere kostnadene. Da blir det for høye priser på boligene. Bankene bremser selvfølgelig også ut mot boligkjøperne, sier samfunnsøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til Dagens Næringsliv.

Samlet sett viser de ferske tallene for salg og igangsetting av boligbygging landet rundt en oppgang på 1,5 prosent. Men hovedstaden trekker oppgangen ned.

I Oslo har andelen av det totale nyboligsalget falt med 40 prosent, fra 13,3 prosent i fjor, til 8 prosent ved utgangen av juli i år. Andelen igangsatte boliger har falt fra 10,3 til 7 prosent.

Senneset mener det bygges for få boliger til at det kan komme et boligprisfall, men tror prisene vil flate ut.

Ifølge administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening er det behov for 7.000 nye boliger i Oslo årlig som følge av befolkningsveksten.

– Hvis denne trenden fortsetter, så ligger vi an til maksimalt 3.000-4.000 boliger, og da må takten ta seg opp vesentlig fra det som er i dag, sier Jæger. (ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken