– Jeg kjøpte leiligheten for fire millioner kroner 1. oktober i fjor. Med tanke på alle feilene og manglene som har vært her burde jeg fått den for halve prisen. Det har vært et mareritt av en annen verden, sier Bjørn Staahle til Romerikes Blad.

Han eier én av de 44 leilighetene i byggetrinn 1 i Odelsvegen, og var den første som flyttet inn. I ettertid er det påpekt feil og mangler i samtlige leiligheter.

Det har vært så ille at Staahle og hans kreftsyke kone har sett seg tvunget til å bo på hotell i to omganger. Den nye leiligheten måtte pusses opp (!) nesten umiddelbart etter innflytting.

– Samtlige vinduer måtte skiftes. Der ble det avdekket muggsopp, innleder Staahle.

– I tillegg har det vært bobler i tapeten, rust i rørene og vannlekkasjer. Flisene på badet måtte skiftes. Det samme måtte deler av parketten i stua. Det skyldtes at den gynget. Vi måtte også få skiftet balkongdøra, utgangsdøra og få satt inn nye låsekasser i dørene, sier Staahle.

Friskere av å reise bort

– Hvordan oppleves dette?

– Det er frustrerende, irriterende og jævlig. Kona mi kan nesten ikke være her på grunn av helsesituasjonen. Formen hennes blir bedre så fort hun reiser bort.

Situasjonen har ikke vært mye bedre hos nabo Bjarne Austgulen.

– Jeg betalte i overkant av fire millioner kroner for leiligheten, men angrer på det i dag. Badegulvet og parketten har vært hovedproblemet. Sluket er ikke det laveste punktet. Vi har også avdekket skjevhet i dører, sier han.

Byggetilsynet for Øvre Romerike gjennomførte et tilsyn tidligere i år. Som RB tidligere har skrevet, knyttet det seg den gangen størst usikkerhet til boligblokkas bæreevne og sikkerhet ved brann og større snømengder. Nå viser det seg at saken er enda mer omfattende.

Forstår leilighetskjøperne

– Dette er den verste saken jeg har sett på Jessheim, og én av de verste jeg kan erindre siden jeg begynte å føre byggetilsyn, sier Arne Løvberg (63).

Han har vært leder for byggetilsynet for Øvre Romerike siden 2009, og har ført tilsyn de 14 siste årene. Selv har Løvberg 35 år bak seg som tømrermester og til sammen 49 år i bygg- og anleggsbransjen.

– Jeg kan forstå at leilighetskjøperne føler seg lurt. Kommunen har også lagt ned et omfattende arbeid, både i form av tilsyn og for å skaffe seg oversikt. Vi burde vært hele dette boligprosjektet foruten, sier Løvberg.

Han mener skandaleprosjektet sentralt på Jessheim er et bilde på utfordringene som rammer byggebransjen med stor kraft.

– Det er noe alvorlig feil med hele lovverket. Slik søknadssystemet er lagt opp i dag, så sitter saksbehandlerne i kommunene og tar imot papirer på forskjellige byggeprosjekter. Så gir de tillatelse i den andre enden. De har svært liten kontroll med hva som skal bygges og hvem som skal bygge det. Først når vi kommer ut og gjennomfører tilsyn kan vi avdekke svakheter i prosjekter, poengterer Løvberg.

Ber om endring av loven

Løvberg presiserer at det også finnes mange seriøse og flinke aktører i byggebransjen.

– Men de blir ofte utkonkurrert i byggeprosjekter av firmaer som tar snarveier. De har ikke nubbesjans til å nå ned til kostnadsnivået de ligger på.

– Hva må skje for å få en endring på dette?

– Departementet og Stortinget må se nærmere på hva som er blitt resultatet av lovrevisjonen i 1997. Den har ikke vært vellykket. Det må bli mye, mye strengere krav til utbygginger. Per i dag er for mye av systemet basert på tillit. Det er kjøperne som blir lidende under den feilslåtte endringen av ansvarssystemet. Til tider er prosjekter helt ute av kontroll, sier Arne Løvberg til RB.

– Ta med fagfolk

Boligkjøpere bør ta med fagfolk på visning.

Det mener leder Arne Løvberg i byggetilsynet for Øvre Romerike. – Jeg liker ikke å si det, men det har faktisk blitt så ille at jeg vil råde alle til å ta med seg en fagmann på visning. På den måten vil du få en garanti for at det du kjøper faktisk er innenfor rammene det skal være, sier Løvberg til Romerikes Blad.

Bustadoppføringslova gir deg mulighet til å klage på feil og mangler inntil fem år etter at du har overtatt boligen. Du kan klage på feil og mangler hvis huset ikke er i samsvar med avtalen eller offentligrettslige krav, slik som krav til elektrisk anlegg og ildsteder.

Feil opplysninger

Det foreligger også en mangel dersom entreprenøren har gitt feil opplysninger eller har unnlatt å gi opplysninger som er av betydning for deg.

Det kan være nødvendig at du engasjerer en takstmann for å dokumentere feil og mangler ved boligen.

– Men det beste er altså å avdekke feil og mangler allerede på visningen, poengterer Arne Løvberg.