Gå til sidens hovedinnhold

Familien har et kraftverk hjemme

Artikkelen er over 7 år gammel

Familien Tuv i Lørenskog har solcellepaneler på taket. Miljøstiftelsen ZERO mener tiden er overmoden for solenergi på boligtak.

Det startet med at deler av det 25 år gamle taket var ødelagt og måtte repareres.

Thor Christian Tuv – huseier, sivilingeniør og solcelleentusiast – bestemte seg for å bytte ut mange av de svarte takpannene med svarte solceller.

– I dag har vi fire store felt med solcellepaneler som er integrert i selve taket. Til sammen er det om lag 57 kvadratmeter med solceller, men du må være ganske så nær huset for å se at det ikke er et vanlig tak, sier Tuv.

Uvant jobb

Energianlegget ble åpnet i vinter.

– Det er helautomatisk og koblet sammen med huset. Det gjør det veldig enkelt, uttalte han til Romerikes Blad i januar.

Det var ikke lett å finne håndverkere som kunne gjøre jobben, men Tuv overtalte en tømrer, en blikkenslager og en elektriker til å prøve. Fra før hadde han selv stått i garasjen og bygget taket med solcellepaneler.

Det var bare montering og el-installering han trengte hjelp til.

– Håndverkerne var litt skeptiske i starten, men etterpå syntes de det var en enkel jobb. Sånn er det jo for de fleste som skal gjøre noe nytt, kommenterer Tuv, som selv selger solenergiløsninger gjennom sitt private foretak.

Må sparkes i gang

Solceller er ikke nytt i Norge. Vi har hatt det på hyttene våre i mange tiår, men det er svært få nordmenn som har solceller på hustaket. Og enda færre har solcellepaneler som utgjør en sømløs del av selve takkonstruksjonen.

Miljøstiftelsen ZERO mener tiden er overmoden for solenergi på boligtak.

– I våre naboland har dette markedet eksplodert i løpet av de siste årene. Teknologien er allerede på plass. Problemet i Norge er at vi ikke har et marked for solceller eller håndverkere som er opplært til å gjøre jobben med å montere store flater med solcellepaneler på tak. Det siste er egentlig ikke noe stort hinder, dersom markedet får starthjelp. Politikerne må sparke det i gang, mener Ida Spjelkavik, politisk rådgiver i ZERO.

Miljøstiftelsen ønsker en politisk satsing på solceller, enten gjennom investeringsstøtte eller skattefradrag for dem som velger solceller på hustaket.

Argumentene er blant annet at det ikke fører til naturinngrep, og det krever ingen ny veiutbygging eller nettutbygging. Takene står jo der fra før.

– Sverige, Danmark og Tyskland har i flere år hatt investeringsstøtte for kjøp og installering av solceller. Nå trapper de ned støttesatsene, rett og slett fordi markedet er blitt så stort og velfungerende at behovet for offentlige subsidier er mindre. I disse landene er det nå mange leverandører og mange håndverkere som kan gjøre installeringsjobben, forteller Einar Wilhelmsen, avdelingsleder i ZERO.

Produserer ren energi

ZERO-leder Marius Holm tror støtteordningene vil komme.

– Byggsektoren står for omkring 40 prosent av det norske energiforbruket. Dette kan reduseres betydelig om det gjøres noen tiltak. Den nye regjeringen må ta grep hvis vi skal oppnå de ambisiøse politiske kravene om passivhusnivå i nye boliger innen 2015 og nesten nullenergibygg innen 2020. Å få ned energiforbruket i boligene er et bra sted å starte, og solceller er et effektivt middel, mener Holm.

Familien Tuv kommer i år til å produsere mellom 4.000 og 5.000 kilowattimer med ren solcelleenergi. Dette – i tillegg til en nymontert varmepumpe – bidrar til at de løpende strømkostnadene nesten halveres.

– På dager med gode solforhold, og hvis vi selv samtidig bruker lite strøm, leverer vi energi til kraftnettet. Men året sett under ett er vi ennå ikke i nærheten av å ha et nullutslipphus. Til det er huset for stort og for dårlig isolert, og vi har ikke vannbåren varme. Dessuten er vi en familie på seks. Likevel synes jeg det er viktig å være bevisst på miljø- og klimautfordringene vi står overfor. Alle kan redusere energibehovet, og solceller er en enkel løsning som stadig blir billigere, sier Thor Christian Tuv.

Kommentarer til denne saken