[Nettavisen:] Den siste helgen i mai holdes frem som årets visningshelg.

På Finn ligger det nå hele 27.158 boliger ute til salgs, og det er visninger i hele 2.524 boliger søndag 31. mai, skriver Nettavisen

Det at mange er på utkikk etter krypinn kan i verste fall føre til at enkelte kjøpere ikke sjekker boligen grundig nok før de legger inn bud. 

Tusenvis ender i tvist
Hvert år omsettes det godt over 100.000 boliger i Norge, og en rekke av disse ender med krangling mellom kjøper og selger.

Ifølge Forbrukerrådet selges hele 7 av 10 nye boliger med feil og mangler, der halvparten av feilene oppdages etter seks år.

Også ved brukte boliger er det mye krangling, og eierskifteforsikringsselskapene opplyser at det oppstår tvist mellom selger og kjøper i innpå 25 prosent av alle bruktsalg.

Boligselgere har plikt til å informere om feil og mangler, men du som kjøper har undersøkelsesplikt.

– Bruk klinkekuler

Nå anbefales det at du skal ta med deg klinkekuler og pengeseddel når du er på visning.

– Et enkelt og godt tips er å ta med seg klinkekuler på visning. Rull dem ut på baderomsgulvet, og se hvor de triller. Dersom det er helling mot sluket, er gulvet støpt riktig. Da skal klinkekulene trille rett ned mot sluket, sier Frederik H. Jacobsen ved IHUS Sagene til Nettavisen.

At boligen har nyoppusset bad, er ingen garanti for at du ikke får store utgifter. Finnes det ikke dokumentasjon på hvordan jobben er utført, risikerer du å måtte rive hele badet og bygge nytt, sier Jacobsen.

– Dessverre ser vi ofte at boligkjøpere ikke setter seg godt nok inn i salgsdokumentasjonen. Hvis selger har gitt negative opplysninger om badet, og du som kjøper ikke undersøker skikkelig, må du selv være forberedt på å dekke kostnadene for oppussing etter overtagelse, sier leder i Prosedyreavdelingen ved Norwegian Claims Link, Line S.With.

I tillegg kan det være smart å ta med seg en seddel.

– Jeg har sett flere som har meg seg en pengeseddel og holder den opp mot viften på badet for å sjekke om den «henger fast» for å sjekke om det er god nok trekk i viften. På eldre bygårder er stort sett kun naturlig avtrekk og da vil den aldri sitte fast, sier Jacobsen.

Advarer mot høye priser

Det internasjonale pengefondet IMF advarte i slutten av forrige uke om norske boligpriser. De peker på at husholdningenes gjeld målt mot inntekt er blant de høyeste i OECD

Prisene har steget med 7 prosent i første kvartal av 2015, gjelden er på 220 prosent av disponibel inntekt, og det kan komme en betydelig reduksjon i boligprisene, mener de.

Fondet ser et behov for å utarbeide et skattesystem som i mindre grad favoriserer boligkjøp fremfor andre investeringer.

Denne saken er levert av Nettavisen!