Gå til sidens hovedinnhold

Byttet ut leiligheten med båt

Artikkelen er over 7 år gammel

Når Miriam Skjæraasen og Adrian Johansen setter seg på ferga til Hovedøya, er det for å reise hjem.

«Dette livet er godt! Nå kommer sommeren i tillegg, og vi storkoser oss. Å flytte i båt var et riktig valg, og vi kjenner det på kroppen. Pulsen synker allerede i det vi forlater Vippetangen med ferga, på vei til Hovedøya – på vei hjem».

Slik omtaler Miriam Skjæraasen og Adrian Johansen, begge 26 år fra Skedsmo, tilværelsen som båtboere på bloggen sin.

I begynnelsen av april seilte paret sin nyinnkjøpte 40 fots seilbåt fra Damp i Tyskland til Oslo. Leiligheten og innboet i Blystadlia var solgt. Ting med affeksjonsverdi oppbevares i to små kasser hos Johansens mor.

– Å kvitte seg med nesten alt man eier, er en befrielse, sier Skjæraasen.

– Jeg føler ikke at jeg har mistet noe av meg selv ved å eie færre ting, det er heller motsatt, sier Adrian om bord i båten som har vært deres hjem i snart to måneder.

Ut av boligmarkedet

Drømmen om å bo i båt har modnet over tid. Skjæraasen er oppvokst med båtliv i ferier og helger, og foreldrene har fortsatt båt på Hovedøya. Johansen ble hekta etter militæret, da han og Skjæraasen ble samboere. I april i fjor kjøpte de en brukt, liten seilbåt for å prøve seg på egen hånd. Drømmen på sikt er en skikkelig langtur.

– Et sted måtte vi jo starte. Vi brukte den gjennom sommeren, ble bitt av basillen og kjøpte denne i april, sier Johansen om deres nye Jeanneau SO 409.

Før valget falt på å bo i båten, har paret flyttet noen ganger. Først leide de en liten leilighet i Lillestrøm og ønsket seg etter hvert hus, gjerne i Lillestrøm. En fet bolig med sentral beliggenhet i hovedstaden sto øverst på ønskelista.

– Både Oslo og Lillestrøm er for dyrt, så vi endte opp med enebolig på Auli i Nes. Men jeg har alltid villet bo i Oslo, sier Johansen.

Båtboerdrømmen ble forsterket på Auli. Hva skulle de med nær 200 kvadratmeter, flere rom de ikke brukte og mye arbeid? Mange lange timer ble brukt foran pc-en, og med nesen i bøker om langtur og eventyrere. Etter to og et halvt år solgte de huset og kjøpte en 80 kvadratmeter stor leilighet i Blystadlia.

– Det ble liksom ikke riktig, det heller. Mer sentralt, mindre vedlikehold, men mer enn hva vi egentlig hadde råd til, og ikke det vi ville ha, sier Skjæraasen, som er utdannet eiendomsmegler.

Leiligheten ble solgt og byttet ut med båt. Skulle de bo i båt, måtte den inneha visse kvaliteter. Høy bokomfort og en god turbåt var sentrale kriterier.

Meglerkarrieren har Skjæraasen lagt på hylla. Hun vil ha forutsigbar arbeidstid, mer tid til eventyr og til å nyte livet. Hun jobber i Drøbak, Johansen i Oslo. De leier parkeringsplass på Vippetangen.

Mye å spare

I tillegg til at de trives med å bo i båt, er det mye penger å spare.

– Prisen på å bo i båt er latterlig mye lavere enn fast eiendom. Vi kan leve på én lønning og har mulighet til å spare den andre. I tillegg får vi et kinderegg: feriebolig, båt og bolig i ett. Som vi kan ta med oss hvor vi vil, og vi bor sentralt i Oslo, sier Johansen.

Utsikten er upåklagelig.

– I den retningen er det idyll, sier han og peker mot øyas grønne oase.

– Vi går mer tur her enn da vi bodde i Nes. I motsatt retning ser vi hele Oslo.

Planen er å bo i båt i Oslo i hvert fall to–tre år, for å spare penger til drømmereisen. Hovedøya om sommeren, Aker Brygge om vinteren. Foreløpig vet de ikke om Aker Brygge blir en realitet i år fordi havna bygges om.

– Kanskje blir vi her også i vinter. Ferga går sjelden om vinteren, så da må vi bruke jolle. Ei i nabolaget gjør det, og det går fint, sier Johansen.

– Hva er drømmereisen?

– Tja, gjennom Panamakanalen til Stillehavet, da er det ingen vei tilbake, sier Johansen.

– Drømmereisen blir turen i sin helhet, sier Miriam.

Paret mener båtboere har et ufortjent dårlig rykte.

– Båtboerlivet er ikke kun for bomser og studenter med dårlig råd. Med dagens priser på både kjøp og leie, sliter mange med å skaffe seg bolig. Sjøen er stor, og det er plass til mange flere, sier Skjæraasen.

– Reaksjonene på at vi har valgt som vi har, er stort sett positive. Mange sier de angrer på at de ikke fulgte drømmen, sier Johansen.

Kommentarer til denne saken