Boligdrømmer under åpen himmel

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Grensen mellom inne og ute er blitt mer flytende. Vi ønsker lekre, men lettstelte hager og mer komfortable utemøbler.

DEL

De siste par årene har nordmenn skiftet ut kjøkken og badeværelser. Nå rettes blikket mot andre rom i boligen, og spesielt uterommet får stor oppmerksomhet.

– Hagen blir som en utvidelse av huset. Trenden kom til Norge i fjor, og jeg forventer at den forsetter for fullt i år, sier Darren Saines.

Saines er hagearkitekt i verdensklasse, bosatt på Jessheim og har designet utallige små og store hager. Han bobler over av gode ideer om hvordan vi kan skape gode rammer for vårt nye favorittrom, og ikke minst hvordan det å oppholde seg der blir en opplevelse i seg selv.

Del terrassen i to

Hager i dag er langt mindre enn det de var for få år siden. Med nybygg følger gjerne en liten hageflekk, og terrassene blir større. Vi vil ha det lettstelt og vedlikeholdsfritt, men lekkert. Store terrasser gir ingen god atmosfære, og et gelender stenger hagen ute. Del opp, og lag mindre områder omringet av planter.

– Skap miljøer man må gå til. Tenk så deilig å kunne trekke seg tilbake i en mer intim lomme, uten at engang naboer kan se deg, sier Saines entusiastisk, og viser rundt i den ene hagen han designet i forbindelse med Hus & hagemessen.

– Selv om du bare skal lage en sti må du legge inn noe som er spennende underveis. En kurve, belysning, en plante som fanger blikket. Detaljer, detaljer. Det er viktig, sier han fra stuevinduene i funkishuset. Mellom hus og basseng står en enkeltstående vegg og rammer inn utsikten.

Struktur og farger

En trend i tiden er planter med forskjellige strukturer og farger på bladene.

– Uansett hva man velger er det viktig å tenke visuell dybde. Bruk planter med forskjellig grønnfarge og form. Da får du et vakkert og evig grønt bed. Jeg velger ofte samme type planter i grupper, det ser ryddig ut og skaper harmoni. Variasjon i høyder på er et annet virkemiddel for å gi liv til uterommet. Helst bør 30 prosent av plantene være høye, resten kan være middels høye og noen kan krype helt nede på bakken, sier hagearkitekten.

Saines har designet hager i 18 år, og mener det viktigste er å skape en hage man er fornøyd med, hvor man kan trivs i år etter år.

Hagemøblene ligner etter hvert mer på stuemøbler. De skal være komfortable, og helst vedlikeholdsfrie.

– Men ikke plasser hagemøbler utenfor stuevinduet, det skjermer for utsikten, sier han.

Vann demper støy

Med kort sommersesong ønsker vi å trekke ut sommerkveldene, og med ekstra lyssetting kan vi ha glede av hagen om kvelden og langt utover høsten. Saines kan lyssetting, og hans beste råd er dimmer og lyssetting nedenfra.

– Belysning skaper en stemningsfull atmosfære, men ikke bruk for sterkt lys. Dimmer er en god investering fordi man da kan justere etter årstiden og etter hvert som plantene vokser. Belys nedenfra, det gir blant annet spennende skygger, sier han.

Noe annet som er med på å skape en fullkommen hage er vann. Det kan være en dam, fontener eller et basseng, eller en kombinasjon.

– I ni av ti hager benytter jeg vann som et viktig element. Ikke bare er det spennende å se på, men en fontene kan bidrar til å redusere støy, sier Saines. I egen hage er lyden av rennende vann med på å redusere støy fra flytrafikken ved Gardermoen.

Artikkeltags