– Jeg orker ikke tanken på å bli boende her. Jeg vil bort. Alt er feil med dette huset, sier Erla Sigurjonsdottir.

Hun inviterer oss inn i stridens kjerne – tomannsboligen på Jessheim som hun kjøpte for nesten 2,5 millioner kroner i 2008.

Under omvisningen i huset kan Erla peke på feil og mangler i nesten samtlige rom. Løse fliser. Baderomsdører som var saget av for å passe i dørkarmen. Kontakter som ikke fungerte. Og mye annet slurv.

Det mest åpenlyse er imidlertid alle sprekkene i tak og vegger. Hva som har forårsaket sprekkene åpenbarer seg når vi kommer inn i stuen. Det går en nedoverbakke i retning balkongdøren på den andre siden av rommet.

– Synker fortsatt

– Like etter jeg flyttet inn oppdaget jeg at huset ble skjevere og skjevere. Det viser seg at det synker, fordi det ikke er gjort skikkelig grunnarbeid. Huset synker fortsatt, forteller Erla.

I tillegg til utallige sprekker i nesten samtlige rom, har bevegelsene i huset også påvirket badegulvene.

– Gulvet på badene har ikke riktig helning. Det medfører at vannet renner utover, forteller Erla.

Etter to års kamp har hun nå endelig vunnet fram. Øvre Romerike tingrett konkluderte nylig med at det er grunnlag for å heve kjøpet. Og forrige uke gikk ankefristen ut – noe som innebærer at dommen er rettskraftig.

– Det er en utrolig lettelse. Dette har vært et langt mareritt, sier hun.

Huseiernes Landsforbund: –Skal utrolig mye til å få hevet kjøpet

Vater og fuktmåler

Erla sier hun ikke unner noen å oppleve det samme som hun har gjort. Nå vil hun advare folk mot å ta for lett på boligkjøpet.

– For meg var det en trygghet å kjøpe nytt. Jeg kunne ikke forestille meg at det kunne være noen feil eller problemer. Det viste seg å være skremmende feil, sier Erla.

Selv om hun nå har fått hevet kjøpet, har hun ingen planer om å kjøpe seg noe nytt med det første.

– Dette har vært en stor belastning. Og den kommende tiden vil jeg bo hos noen slektninger. Men når jeg føler meg klar for å gå på visninger igjen, kommer jeg til å ha med meg både vater, fuktmåler og en fagperson. Det er også en oppfordring til andre, sier Erla.

Vil inspirere andre

Ifølge Erla var det få som trodde at hun ville få hevet huskjøpet da hun begynte prosessen for snart to år siden.

Nå har hun bevist at det går an.

– Jeg håper jeg kan inspirere andre som er i samme situasjon. Dette viser at det nytter å kjempe, sier hun.