Gå til sidens hovedinnhold

BOK | Tekstilkunst i Norge

Artikkelen er over 3 år gammel
Innsendt

"Tekstilkunst i Norge"
Randi Nygaard Lium
Museumsforlaget, 2016

I denne vakre boka tar Randi Nygaard Lium for seg tekstilkunsten i Norge, helt fra Osebergfunnet og fram til våre dager. Tekstilkunsten er sentral i Norges kunst- og kulturhistorie. «Tekstilkunst i Norge» er den første boka som gir en samlet fremstilling av utviklingen innenfor tekstilkunsten her til lands. I boka er det lagt vekt på 1900 tallet – med vevrenessansen rundt år 1900, brukskunstbevegelsen i mellomkrigsårene, samt eksperimentering, radikalisering og kvinnefrigjøring på 70 tallet. En milepel var det da organisasjonen NorskeTekstilkunstnere ble opprettet i 1977 og faget oppnådde status som billedkunst.

Boka har tekst og bilder om eksperimentell vevkunst, stofftrykk og fiberkunst. Lium tar for seg kjente kunstnere som Hannah Ryggen med sin flotte billedvevkunst, Synnøve Anker Aurdal som gjorde den nonfigurative billedveven kjent, Frida Hansen, født i 1855, som var datidens eksperimentelle tekstilkunstner, og opp til Jan Groth og hans enkle og organiske strekform.

Det vakre bildet på forsiden er et tekstilbilde av Inger Johanne Rasmussen. Hun lager puslespill omskaper gamle brukte tekstiler til de vakreste bilder.

Anbefales!

 

Denne bokanbefalingen er skrevet av Trude Elstad ved Nes bibliotek.

Kommentarer til denne saken