Gå til sidens hovedinnhold

Varm fortelling om ettertenksom krokodille

Artikkelen er over 3 år gammel
Innsendt

"Johannes Jensen føler seg annerledes"

Henrik Hovland, illustrert av Torill Kove

Cappelen Damm, 2009

Det er noe som ikke stemmer helt i livet til krokodillen Johannes Jensen. Han har både en koselig leilighet og en jobb han liker godt som saksbehandler på ligningskontoret, men likevel føles ikke alt helt greit. Hva kan det komme av?

Når han sitter på bussen tror han at alle ser på han og på jobben føler han seg også helt ulik alle de andre. Er det fordi han går med sløyfe i stedet for slips som de andre gjør? Neste dag byttes sløyfen ut med slips, men det hjelper ingenting. Samme hva han gjør er følelsen nøyaktig den samme. Han føler seg annerledes! Johannes Jensen grubler og grubler og etter en søvnløs natt tror han at han har funnet svaret. Problemet ligger i hans store hale, det er den som er annerledes og dermed blir han annerledes også. Han bestemmer seg for å binde opp halen, for å bli mest mulig lik alle andre. Når halen forsvinner vil problemet være løst.

Det går ikke særlig bra, og det ender på Oslo legevakt. Her treffer han heldigvis doktor Fjeld. Doktor Fjeld vet gode råd, både mot vonde skrubbsår på halen og triste tanker om å føle seg annerledes.

Dette er en varm og god fortelling om det å føle seg litt utenfor og annerledes. Alle er vi litt forskjellige og det er viktig å prøve å akseptere og like seg selv som den man er. Og ikke minst formidler historien at det er lurt å finne noen man kan snakke med om det vanskelige man går rundt og tenker på. Alle fortjener en venn som Doktor Fjeld i livet sitt. Teksten er flott illustrert med Torill Koves varme og morsomme tegninger. Man blir glad i Johannes Jensen. Dette er en kjempegod høytlesningsbok, da den er like morsom for den som leser høyt som for den som blir lest for. Det begynner å bli noen år siden bøkene kom ut for første gang, men historien om Johannes Jensen fortjener å bli presentert for nye lesere.

Totalt er det gitt ut tre fortellinger om denne sympatiske krokodillen, og de er alle vel verdt å få med seg.

Denne bokanbefalingen er skrevet av Lena Laurin, bibliotekar ved Ullensaker bibliotek

Kommentarer til denne saken