Solid krim med interessant historisk bakteppe

Av
DEL

«Skumring»

Arnaldur Indridason.

Cappelen Damm, 2017

Vi er på Island og året er 1941. En omreisende selger, Felix Linden, blir funnet drept i en liten utleieleilighet i Reykjavik. Han er skutt gjennom øyet på kloss hold og har et hakekors tegnet i blod i pannen. Politiet får en vanskelig oppgave. Er Felix drept fordi hans far er tysk eller er det andre grunner? Kriminaliteten er lav på Island så politiet har ikke den største erfaringen med drap. Politiet i Reykjavik har kun én drapsetterforsker, den unge Flóvent. Fordi spor fra åstedet leder dem til utenlandske soldater får han hjelp av islandsk-kanadieren Thorson, som jobber i militærpolitiet.

Det er en uforutsigbar og intrikat krimgåte som Indridason leverer. Sporene peker i alle retninger. Det er til det siste uklart om det ligger storpolitiske grunner bak mordet, eller om bakgrunnen er de «klassiske» årsakene til drap: lidenskap, hevn eller pengebegjær. Vi får en fin beskrivelse av samspillet mellom de to unge etterforskerne, den ferske, islandske drapsetterforskeren og militærpolitimannen oppvokst i Canada.

Arnaldur Indridason er en produktiv, islandsk forfatter som gir ut ca en bok i året. Bøkene hans er gjerne satt til ulike tidsperioder. «Skumring» som er årets krim, foregår i 1941. I dette året er Island trukket med inn i den 2. verdenskrig og øya er full av amerikanske styrker, noe som skaper forandring og spenninger i det lille samfunnet. Indridasons historiekunnskaper er i eliteklassen. Det er interessant å lese om Islands rolle under krigen. Vi får et innblikk i hva som skjer med et lite, gjennomsiktig samfunn som får et stort innrykk av utenlandske soldater. Mange islendinger griper sjansen til å tjene penger på utlendingene, og noen islandske kvinner får amerikanske og britiske kjærester, noe som ikke er populært blant de islandske mennene. Indridason har igjen levert en solid krim med et interessant historisk bakteppe. En krimelsker blir aldri skuffet av å lese den islandske mesteren.

Charlotte Gulbraar

Charlotte Gulbraar

Denne bokanbefalingen er skrevet av Charlotte Gulbraar ved Lørenskog bibliotek.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags