En lettlest bok med en nerve som drar deg fra side til side

Av
DEL

InnsendtTobakkshandleren

Robert Seethaler

Press forlag, 2017

Franz er 17 år når han reiser fra landsbyen til Wien på slutten av 1930-årene, hvor han etter morens råd, drar for å arbeide i en avis -og tobakksforretning eid av hennes gamle venn. Franz begynner gradvis å interessere seg for det som står i avisene, og får lov i løpet av arbeidsdagen å oppdatere seg på nyheter og annet stoff. Han lærer seg alt om sigarer, tobakk og produksjonen av tobakksvarer.

Møtet med en av stamkundene, psykoanalytikeren Sigmund Freud, gjør Franz nysgjerrig. Noe som vil komme til å bli løsningen på Franzs problemer med følelseslivet. For Franz søker ut på kveldene og oppsøker drikkesteder. Her treffer han en ung kvinne som han forelsker seg hodestups i. Men Anezka er ikke så enkel å hanskes med for den uerfarne unge mannen og han søker derfor hjelp hos den gamle professoren Freud.

Han oppsøker Freud, ved å sette seg på en benk utenfor hans leilighet. Den gamle professoren kommer etter hvert ned og ut. Og de snakker, den unge mannen fra landsbygda og den gamle jødiske professoren.

Frans skriver brev hjem til moren. Og han skriver ned sine drømmer. Og etterhvert som tiden går og Hitlers politiske system strammer grepet om byen og landet, befinner Franz seg snart i situasjoner hvor han må ta viktige valg, valg ham må stå for.

Romanen forteller om en ung manns søken etter sin identitet, både som et politisk menneske og som medmenneske. Boka tar for seg eksistensielle spørsmål som vennskap og identitet , kjærlighet og erotikk. Samtidig speiler den Wien og Europas holdninger og usikkerhet i en tid hvor nok en verdenskrig truer og mennesker ikke vet hvor deres plass er og kanskje heller ikke hvor deres hjerte er. Den politiske oppvåkningen til den unge mannen kommer til syne gjennom hans valg i visse situasjoner og vi som lesere ser en endring hos den unge mannen, han modnes gradevis.

Boka er lettlest og har en nerve som hele tiden drar leseren fra side til side i ønsket om å finne ut hvordan det går med Franz. Selv om de fleste vet hvordan Hitler og hans regime praktiserte sin politikk, viser forfatteren leseren hvordan det kan ha vært for alminnelige mennesker å stå i livet i denne mørke epoken av europeisk historie.

Jeg ble glad i Franz og også i den lavmælte professoren, og er nok litt misunnelig på deres samtaler på benken, om enn ikke på deres sigarer.

God bok!

Hver måned anbefaler bibliotekarene på Romerike bøker for våre lesere.

Denne bokanbefalingen er skrevet av Lena Sjøstrøm Møller, bibliotekar ved Ullensaker bibliotek, Kløfta.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags