Gå til sidens hovedinnhold

Den sanne historien om Fader Jul

Artikkelen er over 3 år gammel

Adventstiden står for døren, det er på tide med bøker som setter deg i julestemning. Med vidd og varme forteller Matt Haig hvordan julenissen ble til julenissen.

Innsendt

"Gutten som ble julenissen"

Matt Haig

Chris Mould (ill.)

Cappelen Damm 2016


Dette er den sanne historien om Fader Jul. Jo da, Fader Jul. Han har forskjellige navn i ulike land, men hadde du vært en nisse ville du uten tvil kalt ham Fader Jul. Fattige Nikolas på 11 år bor i Finland sammen med faren Jo og skogmusa Miika, moren døde for fem år siden. Snart skal noe skje med Nikolas; noe bra, noe dårlig, noe umulig.

Nikolas elsker å høre faren fortelle om nissene som bor i Nissebo, oppe i det fjerne nord. Så en dag utlover kongen en belønning til de som kan bevise at nissene virkelig eksisterer. Pappa Jo reiser sammen med en gjeng kamerater ut på en ekspedisjon for å lete etter Nissebo. Tante Carlotta kommer for å ta vare på Nikolas. En tante som minner oss mer om den onde stemoren fra eventyrene, eller kanskje en av Roald Dahls sine karakterer. Nikolas bestemmer seg for å reise etter faren.

I Nissebo er livet blitt dystert, de har nylig valgt en ny leder av nisserådet. Forrige leder var positiv og glad, den nye lederen har som motto: «Nisser for nisser». Hans første regel var å nekte alle fremmede adgang. Hit er altså Nikolas på vei.

Boken er en blanding av eventyr og folkediktning, fryktelige hendelser og mye moro. Historien er full av magi og umulige hendelser, man må tro på det umulige. Som nissene sier, man kan ikke se uten å tro, for å se noe må man virkelig tro på det. Dette er historien om fattiggutten Nikolas som ble til Fader Jul, en historie om nisser, troll og alver, og om reinsdyr. Og om å tro eller ikke tro, ja om magi.

God førjulslesning – Ho, Ho, Ho

Høytlesning for hele familien, eller lese selv for 10-14 åringer. Boken er også tilgjengelig som e-Bok i bibliotekenes eBokBib.


Denne bokanbefalingen er skrevet av Karen Sletten Henriksen, biblioteksjef ved Fet folkebibliotek.

Kommentarer til denne saken