Gå til sidens hovedinnhold

BOK | Sverre Skrot og Ingenting

Artikkelen er over 3 år gammel
Innsendt

Sverre Skrot og Ingenting
Harald M. Stoltenberg
Pitch forlag, 2017

Sverre Skrot bor på toppen av en skrothaug i et hus bygget av skrot. Der bor han sammen med moren sin, Fru Mor. Sverre elsker å samle og lage ting av skrot, men han er ikke like god til å holde orden i rotet. Moren hans er bare opptatt av at Sverre skal giftes bort til ei dame som kan rydde, lage mat og danse flamenco. Da moren til Sverre sier at hun vil ta med seg ei dame hjem til ham fra Sydenferie, får Sverre panikk og bestemmer seg i stedet for å bygge ei dame av skrot. Men når Sverre er ferdig, ser han at han har bygd en mann og ikke ei dame! Sverres nabo, Healer-Lydia, sier at hun kan blåse liv i dukka slik at Sverre kan få en ny venn. Først forstår ikke Sverre hvorfor han trenger en venn, for det har han aldri hatt før. Men så kjenner han mer og mer at han virkelig ønsker seg en venn, og plutselig blir dukka levende. Dukka heter Ingenting, og blir Sverres beste venn. Ingenting forsøker å lære seg alt om den nye verdenen han er skapt inn i, og prøver å lære seg å sortere skrot i riktige kasser. Men Ingenting misforstår, og sorterer i stedet det som ikke passer sammen. Det faller ikke i god jord hos Fru Mor. Hun mener at Ingenting er et udugelig fugleskremsel som ikke hører hjemme i deres hus, og hiver ham på dør.

Sverre blir så lei seg, og savner Ingenting så mye at han føler seg syk. Legen konstaterer at han lider av kjærlighetssorg. Sverre oppsøker Ingenting, og med fru Mors velsignelse vil de gifte seg i kirken.

Sverre Skrot er en fin familiebok som kan leses i mange lag. Boka har mange underliggende tolkninger av, og henvisninger til dagens samfunn. Ikke minst er de lesbiske og homofiles rett til å gifte seg i kirken et viktig bakteppe for handlingen i boka, som er et viktig bidrag i arbeidet med å motvirke fordommer mot å være annerledes.

Denne bokanbefalingen er skrevet av Christine R. Wiist ved Nes bibliotek.

Kommentarer til denne saken