Gå til sidens hovedinnhold

Bokanbefaling fra Nittedal bibliotek

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

Estragons historier av Gaute Heivoll

Ekkel og morsom historie om en liten rotte som elsker smaken av penger.

Estragons historier er bok èn, i en serie om de syv dødssyndene, fortalt av rotter. Tema i første bok er fråtseri.

Estragon jobber hos begravelsesagent Glambek som rottefanger. Han er en trofast medarbeider, men innimellom må han bare forsyne seg med en liten seddel. Sedler smaker fantastisk! «Jeg åt meg halvveis gjennom seddelen mens jeg drømte meg helt bort. Jeg tenkte på alt som er vakkert i verden» Glambek blir gal av at noen forsyner seg av pengene hans. Hvem vinner? Estragon eller Glambek?

Som leser kan jeg virkelig kjenne smaken av penger når Estragon forteller «Femkroneseddelen var seig og velsmakende som karamell. Den smeltet straks på tunga, og den fyldige ettersmaken vokste i munnen. Å spise sedler kunne ikke måle seg med å snuse inn lukten av dem. –Det kunne ikke måle seg med noe annet.»

Illustrasjonene til John Kenn Mortensen er store, stygge, ekle og morsomme. Tegningene er i rolige farger og denne kontrasten understreker uhyggen i historien.

Forfatteren Gaute Heivoll sier i et intervju i forlagsmagasinet til Vigmostad og Bjørke "Det som forløste det hele var ideen om at alt fortelles av rotter. Rotter er både intelligente og ekle, så hvorfor ikke gjøre en rotte til forfatter, tenkte jeg. Tanken om å skrive om dødssyndene fulgte egentlig naturlig straks Estragon dukket opp som forteller. Gjennom historiene hans får han mulighet til å fortelle noe om både det å være rotte, og det å være menneske. Og kanskje er forskjellene mindre enn man tror".

Historien er for de som liker å gyse på ryggen av skrekk, for den er ekkel! Vi kan høre rottene krafse i veggene og vi sitter stille av skrekk inne i veggen, sammen med Estragon, når Glambek oppdager at noen har forsynt seg av pengene hans og han hyler og raser i sinne.

Boka passer for deg som liker spøkelseshistoriene til Roald Dahl, Spøkelsesboka av Tom Egeland, eller Rottefangeren fra Hameln. Boka passer fra 8 år, og ellers for alle aldre, de voksne vil kose seg like mye som barna og den er super til høytlesning.

Kommentarer til denne saken