Jeg vet ikke om det bare er meg, men jeg har nok en gang oppdaget at jeg faktisk ikke kan ha hormonbasert prevensjon. Nå er det gått et par uker siden spiralen regelrett ble revet ut av meg og jeg skal innrømme at jeg var ganske sur, slem og lei den første uka. Nå har roen begynt å sette seg og jeg kjenner meg endelig som meg selv igjen.

Når jeg sier at jeg kjenner meg som meg selv igjen, så mener jeg som før jeg fikk satt inn hormonspiral for 5 år siden. Det gikk opp for meg at jeg har levd 5 år on edge. Jeg har vært sur, snappy, rastløs, mye misfornøyd og har hatt en del angst. Endelig har det passert. Jeg tåler ikke p-piller, minipiller og alt annet som er hormoner. Jeg valgte hormonspiral fordi hormonene «satt mer lokalt». Vel. Nå oppdager jeg hvor stor påvirkning den har hatt like vel. Og det er faktisk skremmende. Jeg har levd som et annet menneske i 5 år. Et menneske jeg faktisk ikke liker, har jeg oppdaget. Good riddance. Seriøst.

Mistforså meg rett, jeg har fremdeles temperament, blir overengasjert og irriterer meg over banale ting som feks folk som velger å stå foran døra å ha 12-møtet sitt. Det er mitt kognitive jeg, jeg mener. Min tankestrøm. Min oppfatning av meg selv. Den indre roen. Jeg er positiv og rolig. Jeg liker å være i min egen hud. Det er helt utrolig hvor stor forskjell som har oppstått på så kort tid. Det skremmer meg virkelig. Og jeg tenker på alle de stakkars menneskene som til tider har vært offer for mine drageutbrudd. Og meg selv som har vært offer for mitt slemme, kritiske jeg. Nå bor jeg i meg selv og det er viktigere for meg hva jeg føler, tenker og tror. Ikke hva andre tenker og tror. Faktisk så bryr det meg enda mindre enn før. Jeg er fri! For en følelse!

Samtidig kan jeg ikke la være å irritere meg over menn. At de ikke kan bruke hormonbasert prevensjon. Det kan jo være farlig, liksom. Doh. Men det er ok at dama di gjør det? Den holdningen der gjør meg faktisk enda mer provosert enn tidligere. At alt ansvaret er opp til kvinnen. At det er kvinnen som må ødelegge seg for å ha sex. *frustrasjon* Jeg skal ikke tilbake på hormoner noen gang igjen. Jeg klipper heller egglederne faktisk. Nå vet jeg jo ikke når jeg vil ha barn eller hvor mange jeg vil ha, så det er ikke akutelt akkurat nå, men det er en tanke som har surret der noen ganger. Jeg tenker også på de jentene som har gått på p-piller siden de var 15 år gamle. Det er mange år med hormoner. Kjenner man egentlig seg selv?

Kjenner du deg igjen? Jeg er interessert i å høre dine erfaringer, hva slags prevensjon du bruker og hvorden det har påvirket deg - eller hvordan du tror det påvirker deg. Sliter du med stygge tanker og angst? Har du andre bivirkninger? Dersom du ikke vil dele i kommentarfeltet, så er du hjertelig velkommen til å sende meg epost på rebeccamis@hotmail.com.

Her er ekspertens svar:

I utgangspunktet er det slik at prevensjon kan gi ulike bivirkninger, og noen kan reagere på hormoner i prevensjonsmidlene. For disse finnes et godt - og sikkert - alternativ, og dette er kobberspiralen. Som vi også sier på våre nettsider: Mange er redde for å bruke prevensjon med hormoner fordi de føler at dette er unaturlig for kroppen. Det er en sannhet i dette, siden man tilfører kroppen en viss mengde hormoner gjennom prevensjonsmidlene. Samtidig skal man huske at kvinnekroppen er laget fra naturens side for å være gravid, fra man får mensen og til man kommer i overgangsalderen. Hormonell prevensjon virker på kroppen på en måte som gjør at kroppen tror at den er gravid. Dermed jobber ikke systemene i kroppen for å forsøke å bli gravid.

Når det gjelder temperaturmåleren som det nevnes i kommentarfeltet har vi følgende kommentar: På markedet finnes det også et lite utvalg små maskiner som måler såkalte «sikre perioder». Disse markedsføres ofte som et prevensjonsmiddel, og som «hormonfri prevensjon». Disse måleinstrumentene, og såkalte «sikre perioder» gir ikke god beskyttelse mot graviditet.

Anneli Rønes, kommuniksjonsrådgiver i Sex og Samfunn