Etter tidenes sommertørke kom regnet. Og med vannet kom fisken

Turens første fisk tvang meg ut på en aldri så liten løpetur ned fra Sliperhølen. Siden gikk det slag i slag. Foto: Are

Turens første fisk tvang meg ut på en aldri så liten løpetur ned fra Sliperhølen. Siden gikk det slag i slag. Foto: Are Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

RB-fotograf og fiskeentusiast Anders Stensås blogger om fluefiske på fritiden.

DEL

MeningerEtter tidenes sommertørke kom regnet. Og med vannet kom fisken. Vi fikk en Orkla-uke med skikkelig sprut i.

Den første fiskedagen regnet bokstavelig talt bort. Orkla gikk flomstor og sjokoladebrun gjennom Grøtte-Flå-valdet. Vi så ikke noe til fisken, og fisken kunne umulig se noe til fluene våre. Likevel var vi optimister. Vi visste at vannføringen ville synke, vi visste at elva ville klarne, vi visste at vanntemperaturen ville falle, og vi visste at fisken nå ville flytte på seg og slåss om godplassene i hølene.

Selv fattern blir liten i storslagen trøndelagsnatur. Her fisker han i Verkeshølen. Foto: Anders Stensås

Selv fattern blir liten i storslagen trøndelagsnatur. Her fisker han i Verkeshølen. Foto: Anders Stensås Foto:

Mandagen startet med et smell. På det femte kastet røsket laksen tak i en stor Willie Gunn. Etter to luftsprang satte fisken utfor brekket. Jeg fulgte fisken etter beste evne langs krattskogen, og fikk til slutt landet den på en gressbredde 60 meter lenger ned. Hannfisken ble målt til 94 cm og veide syv kilo. Dermed var julens gravlaks i boks. Noen minutter senere fisket fattern over det samme brekket. Det tok ikke lang tid før også han hadde fast fisk. En hunnlaks på 86 cm og cirka seks kilo ble landet og gjennutsatt. Noen timer senere var det brutterns tur, også han landet en laks på samme størrelse.

Bruttern og jeg med hver vår laks på henholdsvis 5,5 og syv kilo. Fiskelykke! Foto: Are

Bruttern og jeg med hver vår laks på henholdsvis 5,5 og syv kilo. Fiskelykke! Foto: Are Foto:

Tirsdag gjentok vi trippelen, men nå i omvendt rekkefølge. Bruttern fikk en blank tokilosfisk, fattern fulgte opp med en sint og hoppende hannlaks på 6,5 kilo, før jeg rundet av kvelden med en hunnlaks på 96 centimeter, det vil si rundt åtte kilo.

Turens største fisk ble målt til 96 centimeter og ny pers. Hunnlaksen, som må ha veid over åtte kilo, ble satt pent tilbake i Nedre Berghølen. Foto: Are

Turens største fisk ble målt til 96 centimeter og ny pers. Hunnlaksen, som må ha veid over åtte kilo, ble satt pent tilbake i Nedre Berghølen. Foto: Are Foto:

Elva falt raskt etter flommen, og det ble stadig vanskeligere å komme i kontakt med fisken. Onsdag landet vi ukas syvende og siste laks – en hunnfisk på cirka fem kilo lot seg friste av en av fatterns fluer.

Selv om vi gikk fiskeløse gjennom torsdagen og fredagen, var vi godt fornøyd med en totalfangst på rundt 40 kilo og en snittvekt på nesten seks kilo. Grøtte-Flå-valdet var dessuten en fornøyelse i seg selv; langt, varierende, spennende og fiskbart både på lav og høy vannføring.

Grøtte gård ligger idyllisk til ved Orklas bredd i Rennebu. Vi bodde i Feskarstuggu, tømmerbygningen nærmest på bildet. Foto: Anders Stensås

Grøtte gård ligger idyllisk til ved Orklas bredd i Rennebu. Vi bodde i Feskarstuggu, tømmerbygningen nærmest på bildet. Foto: Anders Stensås Foto:

Innlosjeringen i Feskarstuggu, en sjarmerende toetasjers tømmerbygning på Grøtte gård, satte også en fin spiss på oppholdet. Fiskeuka sluttet for øvrig som den startet – med sprutregn. Dermed ble det fin vannføring og gode forhold på de som skulle fiske uka etter oss også.

Hvem hadde trodd at varm drikke skulle smake utendørs denne sommeren? Det ble heldigvis fiskevær til slutt. Foto: Are

Hvem hadde trodd at varm drikke skulle smake utendørs denne sommeren? Det ble heldigvis fiskevær til slutt. Foto: Are Foto:

Artikkeltags