Indre: Apropos mandag, så var Valdres-bandet Måndag, som åpnet fredagen på Blaker skanse, en meget positiv overraskelse.

– Jeg hørte bandet under en fotojobb på Rakfiskfestivalen i Valdres i fjor, da gutta spilte på hjemmebane, men lyden var ikke den beste, så jeg ble ikke nevneverdig imponert. Kara i bandet sendte dog med meg en CD hjemover, og den plata står i bilen ennå. Jeg ble helt hekta. Det var veldig koselig at bandet fikk en så god mottakelse fra publikumet på festivalen vår, sier Kirsebom.

Etterpå kom Staut, CC Cowboys og Splitter Pine, foran et rekordstort publikum på 2.000.

 

Sjangermessig utfylte bandene hverandre, Kirsebom ønsker spesielt å trekke fram coverbandet Splitter Pine, der det også var med lokale medlemmer.

– Siden oppsatte tog og busser ikke dro før etter festivalslutt, ble mange igjen og hørte Splitter Pine. Og du vet bare at det har vært vellykka når mamma på 70 uttalte at hun mente Splitter Pine, det minst kjente orkesteret, var det desidert beste bandet fredag. Jeg synes alle orkestrene bidro til den mest vellykkede kvelden noensinne under de fem årene vi har arrangert Sommerfesten, slår Kirsebom fast.

 

Tog fra Kongsvinger og Oslo ankom Blaker skanse, stinne av publikum, det samme gjaldt busser som ble satt opp fra Skedsmokorset og Frogner.

Busstilbud kan forsvinne

Bussene fra Aurskog-Høland var dog skrint besatte, og Kirsebom varsler at dette tilbudet for nabokommunens beboere står i fare neste år.

Lørdagen bød på det samme strålende sommerværet som dagen før, og nå var det bluesmusikken som sto i sentrum.

Den mest navngjetne av artistene lørdag var Billy Burnette, amerikaneren som har spilt med både John Fogerty, Bob Dylan og Fleetwood Mac.

De lokale orkestrene Dodging Bullets og Fett Nok sto likevel ikke tilbake for legenden og sørget for at de rundt 600 tilhørerne koste seg på Blaker Skanse lørdag.

Til slutt kom rosinen i pølsa: Sari Schorr.

Den amerikanske bluesartisten er en raskt stigende stjerne på blueshimmelen og konserten på Blaker skanse var hennes eneste i Skandinavia under den pågående verdensturneen.

Schorr sjarmerte publikum fra første start, med en urkraft i stemmen, som hørtes ut som en blanding av Tina Turner og Janis Joplin.

Med et band i verdensklasse fikk hun hele skansepublikumet fram til scenen og sørget for en avslutning med drønn og snert.

– Da Schorr spilte, sto til og med mamma på barrikadene og rocka på slutten! Det hadde jeg ikke trodd! Denne helga har vært helt fantastisk - til tross for lite søvn. Jeg har fått mye ros for innsatsen min, men den må deles med alle frivillige - fra 17 til 80 år, mange av dem har gjort en usynlig jobb de fortjener stor takk og all mulig respekt for. Kona mi Arlene fortjener også honnør. Hun har tatt seg av hus og hjem de siste tre månedene mens jeg har syslet med festivalen, forteller Kirsebom.

Tilskuer Tommy Berg fra Sørumsand var fra seg av begeistring:

– Sari Schorr og bandet hennes var utrolig bra og et musikalsk høydepunkt for meg denne helgen. Hun er helt der oppe med mine to andre blues-favoritt-damer Beth Hart og Dana Fuchs. Schorr innehar en stemme i verdensklasse. All ære til arrangøren som fikk til dette, men bluesfolket burde kjent sin besøkelsestid, da det var litt lite folk lørdag, mener Berg.

Kirsebom forteller at det aller meste gikk rolig for seg og at vaktene hadde forsvinnende lite å gjøre.

– Sjeldent godt sikkerhetsopplegg

Innleid vaktleder Dag Magne Granerud i Fokus Sikkerhet Vakt AS forteller at publikum oppførte seg eksemplarisk.

– Folk var greie og hyggelige. Noen få måtte bortvises for fyll, men de fleste lagde ikke noe bråk av den grunn. Det vil bestandig være slik at noen ikke klarer å styre alkoholkonsumet blant flere tusen. Dessuten hadde Jørgen Kirsebom i samarbeid med oss utearbeidet veldig gode sikkerhetsplaner. Jeg har vært i bransjen lenge, og det var sjeldent godt opplegg, forteller Granerud til Indre Akershus Blad.

 

Foran 2018 er det likevel på tide med noen endringer i festivalstrukturen.

– Det har blitt for mye jobb på for få personer i år. Det tar jeg selvkritikk på. Neste år må vi restrukturere noe. Jeg håper jo at det blir Sommerfest på Blaker skanse også i 2018, avslutter den utrettelige festivalgeneral Kirsebom.