Gå til sidens hovedinnhold

«Black lives matter» fyller et år i kampen mot rasisme!

Leserinnlegg

I slutten av mai i 2020 i Minneapolis (USA), døde en afroamerikaner ved navn George Floyd under en politiaksjon. Denne hendelsen i USA ble fort en internasjonal skandale da en video av arrestasjonen gikk rundt omkring i verden. En skrekkvideo som viste hvordan politibetjenten holdt den allerede arresterte fangen på en slik måte at han ikke kunne puste og deretter dessverre døde . " I can't breathe" ble et slagord i mange byer i USA og i den verdensomspennende protestbevegelsen som oppsto mot rasisme og politivold.

Da voldelige sammenstøt brøt umiddelbart ut i USA under slagordet " No justice - no peace", erklærte guvernøren i Minnesota unntakstilstand og mobiliserte nasjonalgarden. I tillegg tilførte nok President Trump bensin på bålet hvor han i en tale i det hvite hus kalte opptøyene "innenlands terror." Han uttrykte at hvis de berørte byene og statene ikke klarte å iverksette de nødvendige tiltakene, så ville han sende soldater "og raskt løse problemet for dem." Videre kunngjorde Trump sin enkle løsning som han utalte på Twitter; "USA vil sette Antifa i kategorien terrororganisasjoner." Den amerikanske justisministeren Bill Barr fulgte videre opp og uttalte: "Organisert vold ledes av Antifa ......" Han også la til at det var "innenlandsk terrorisme."

Så hva er Antifa?

Fascisme defineres som politiske ideologier som legger vekt på nasjonens betydning og enhet, i tillegg til et autoritært, førerbasert og diktatorisk styre innad og en imperialistisk holdning. Vi kjenner vel alle fascismens grep under annen verdenskrig og i dag hvor flere land har et diktatorisk styresett.

Antifa er en forkortelse for antifascisme som i språklig forstand betyr motstand mot fascisme. Definisjonene på begrepet er forandret gjennom tidene fra sin opprinnelse på 1920 tallet. Knut Dørum, professor i historie har uttalt at den såkalte Antifa bevegelsen i USA riktignok fremsto som en av Trumps politiske motstandere og mener at nettopp derfor ville Presidenten stemple bevegelsen som en terrororganisasjon. Dette til tross for at antifascismen ikke er en strukturert gruppe, men blir ofte misbrukt av andre for nettopp å skjule voldelig protester mot styresett. Med andre ord, så blir dagens antifascisme misbrukt mener mange. Kanskje for å forvirre og ødelegge kampen som antifascistene fører mot rasisme og undertrykkelse. Vel, allerede under denne tiden uttalte mange organisasjoner, hvor vi i World Veterans Federation og vår samarbeidende organisasjon, The International Federation of Resistance Fighters – Association of Anti-Fascists, har uttrykt med sterke ord; "Antifascisme er ikke terrorisme - bare rettferdighet som hjelper mot rasisme og politivold."

Rasismens spredning

Ett år senere må vi merke oss at mens offentlige protester mot rasisme og statlig diskriminering av fargede har blitt mindre, så har ikke problemet gjort det. I rettssaken i USA er politimannen som drepte George Floyd nå dømt for mord. Likevel har rasistisk politivold i USA krevd flere, for mange, menneskeliv de siste tolv månedene. Rasistisk vold har imidlertid også forekommet i forskjellige land i Europa. Det mest fremtredende offeret for noen dager siden var Sasha Johnson, en britisk aktivist av ”Black Lives Matter-bevegelsen”. Hun ble skutt i hodet under et arrangement som ble arrangert av det antirasistiske partiet "Taking the Initiative" i Southwark i England. Mordet ble nok med rette oppfattet av de forskjellige antirasistgruppene i Europa at dette attentatet; Er et angrep på alle antirasister.

Også i Tyskland, Frankrike, Italia, Spania og andre europeiske land er det et økende antall rasistiske voldshandlinger rettet mot mennesker fra de arabiske og asiatiske regionene og andre sosiale minoriteter. Slike angrep er ofte rettet mot flyktninger og mennesker med statsborgerskap i det respektive landene, selv om familier ofte allerede har bodd der i flere tiår. Dessverre ser vi rasisme også i Norge fremkommer sterkt, spesielt i sosiale medier hvor Lan saken er et av mange eksempler som begynner å få sterk oppmerksomhet.

Fremtiden

Derfor, selv ett år etter George Floyds død, gjenstår den politiske forpliktelsen for oss alle å stå opp mot enhver form for rasisme, mot diskriminering og raseprofilering. Vi må gjøre dette sammen med de som er berørt av hverdagslig rasisme.

" No justice - no peace " er ikke bare et slagord fra det siste året, men en forpliktelse til å handle også for fremtiden. Kampen mot rasisme fortsette.

Det skylder vi våre etterkommere som skal leve i samharmoni inn i fremtiden.

Kommentarer til denne saken