Det var fredag formiddag at nettstedet Bloomberg publiserte saken sin om skyhøye strømpriser i Europa. I saken beskrives det hvordan ulike land ser på problemet med strømprisene og hvorvidt de vurderer å stanse eksporten av strøm ut til EU.

Norge er med i saken, der Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum nevnes i forbindelse med strømprisene. Gjerdrumskredet er ikke nevnt, med unntak av bildet saken først ble illustrert med.

Bruker bilde fra skredet

På bildet, som Dagbladet først sikret seg skjermdump av, kan man se hvordan deler av et hus henger faretruende over kanten av stupet etter skredet i Gjerdrum, som skjedde 30. desember ifjor. 10 mennesker og et ufødt barn døde tragedien, som har preget et helt lokalsamfunn over lang tid.

Ordfører Anders Østensen synes lite om avisas bildebruk.

– Jeg har bare sett bildet som er brukt, og ikke lest selve saken. Men jeg synes jo ikke noe om å "låne" et bilde fra skredet til en sak som dreier seg om noe helt annet. Nå vet ikke jeg hvor bevisst dette var, og hva baktanken var med dette, men det blir jo å misbruke tragedien til å fremme egen virksomhet, og det er ikke bra, slår ordføreren fast.

Reagerer på bildebruk

Han legger til at det selvsagt er lov å gjøre feil, men reagerer likevel på at avisa har brukt et bilde der motivet er så klart og tydelig at det er vanskelig å misforstå.

– Man ser jo klart og tydelig at bildet er fra rasområdet, om man bare ser etter. Det er rom for å gjøre feil, men om dette er bevisst, erdet ugreit. Jeg synes det blir spekulativt å bruke tragedien på denne måten, sier Østensen.

Han legger til at tragedien fremdeles sitter dypt hos mange berørte og etterlatte.

– Derfor kan nok mange reagere på at et bilde dukker opp i denne sammenhengen, og det gjør jeg også. Det kan være greit å tenke seg om en ekstra gang, påpeker han.

Dagbladet har vært i kontakt med Bloomberg. Natalie Harland er avdelingsleder for Bloombergs europeiske energiredaksjon, og beklager det som har skjedd.

– Vi er svært lei oss for det som har skjedd, skriver Harland til Dagbladet.

Bildet har i etterkant blitt erstattet av et annet i den aktuelle artikkelen hos nettstedet.