Etter å ha vinket inn denne lastebilen ved Trafikkstasjonen på Jessheim en aprildag i år, reagerte både trafikkontrollørene og Utrykningspolitiet (UP).

– Jeg har sett mye rart. Men dette er det verste. Bilen er helt vrengt, uttalte kontrolleder Bjørn Uno Rogneby ved Trafikkstasjonen på Jessheim, og la til at han ble satt ut og synes det var hårreisende.

Også UP ble kalt til stedet for å ta seg av den 58 år gamle sjåføren.

– Dette var et soleklart førerkortbeslag. Jeg har vært i politiet i 37 år. Dette er blant de verste eksemplene jeg har sett på veien, fortalte politiførstebetjent Tor Holthe i UP.

Nå viser det seg imidlertid at lastebilens tilstand ikke var så alvorlig som først antatt. Politijurist Ina Grande Nordberg i Romerike politidistrikt har gitt sjåføren førerkortet tilbake og henlagt saken.

– Friske påstander

– Det var friske uttalelser fra kontrollør og politi, men de hadde ikke belegg for sine påstander, sier Guttorm Tysnes, regionsjef i Norges Lastebileier-Forbund.

Sjåførens førerkort ble inndratt på stedet og det ble varslet at han kom til å få en saftig bot.

Sjåføren selv forklarer at lastebilen hadde blitt testet på verksted før han fraktet den fra Lillehammer til Sandefjord for oppretting. Under testen skal bremseprøven ikke ha vist feil og mekanikeren skal ha sagt at det var trafikksikkert å kjøre den.

– Hvis det hadde kommet noen signaler om at bilen ikke burde kjøres på veien, så hadde jeg selvsagt satt den på en henger, sier sjåføren.

– Ikke overrasket

Advokat Skjalg Røhne Halvorsen i Norges Lastebileier-Forbund har bistått sjåføren.

– Vi var ikke veldig overrasket. Dokumentasjonen fra verkstedet viser at denne saken heldigvis har en helt annen side enn det som tidligere er kommet fram. Statens vegvesen tok heller ikke prøvene de skulle tatt på kontrollstasjonen. Vi er fornøyde med at politijuristen tok en rask og klok avgjørelse. Politiet har vært ryddige i saken, sier han.

Kontrolleder Uno Rogneby tar politiets avgjørelse til etterretning.

– Det er ikke noe vi kan gjøre med dette. Vi kan ikke legge oss borti hva påtalemyndigheten velger å gjøre, sier Rogneby.