Gå til sidens hovedinnhold

Utstyret du «må ha»

Artikkelen er over 7 år gammel

Velger du å spare 5.000 kroner ved å droppe xenonlys på nybilen, kan det fort bli et tap på det dobbelte når bilen selges brukt.

Tusenlappene flyr fort av gårde når man begynner å krysse av på listen over ekstrautstyr til ny bil. Xenonlys, navigasjon, blindsonevarsler, stort soltak i glass, sportspakke, skinnseter og metalliclakk er bare en liten håndfull av alle mulighetene.

Mens noe av utstyret kun er kjekt å ha, er det enkelte ting som i tillegg har stor betydning for bilens andrehåndsverdi og hvor lett den blir å selge som bruktbil (se tabell nedenfor).

Det er utstyret i den siste kategorien som er viktigst å krysse av på listen, dersom du ønsker minst mulig verdifall og et raskt og enkelt bruktbilsalg, ifølge DNBs biladministrasjonsselskap, Autolease.

– Totalkostnad viktigst

I noen tilfeller kan det faktisk bli dyrere ikke å bruke noen tusenlapper på ekstrautstyr i den nye bilen, framfor å gjøre det. Årsaken er kresne og kravstore bruktbilkunder.

– Å spare for eksempel 5.000 kroner på xenon når bilen kjøpes ny, kan fort bli et tap på det dobbelte når bilen skal selges. Det er den totale kostnaden av bilholdet som teller, ikke besparelsen der og da, sier Haakon J. Marthinsen, leder for Autolease i Norge.

Leasinggiganten skiller mellom utstyr du «må ha» og utstyr du «bør ha», alt ettersom hvilken biltype du kjøper.

– Hvis «må ha» utstyr mangler på bilen, vil den bli tungsolgt i bruktmarkedet. Generelt kan vi si at tapet i andrehåndsverdi ofte vil overstige nyprisen på utstyret som mangler, forklarer Marthinsen.

Ny modell er best

Hvert år skifter Autolease ut nær 4.000 biler og gjør inngående analyser av hva som bidrar til å holde verdien oppe på hver enkelt bilmodell. I denne analysen inngår motorvalg og utstyr som viktige elementer.

– Valget mellom ny eller utgående modell er ofte aktuelt. Generelt bør man velge ny modell, det gir best totaløkonomi. Men for dem som skal kjøre nybilen til den er utslitt, er det mest lønnsomt å kjøpe en utgående modell, sier Marthinsen.

Kommentarer til denne saken