Trafikkfarlig vei deler bygda i to

FARLIG: Trafikken forbi Sørum skole er stor, og vokser rasket på Romerike. Men barnas trygghet er det gjort svært lite med. Her står skolebarn og elever på en nybygd trafikkøy ved avkjørselen til skolen. På bildet er Magnus Johannes Lethigangas (13), FAU leder Sørum skole, Hebe Gunnes, Kristian Mellum (13), Monica Olsen, Marlene Holen (3), Tove Kirsebom, Dennis Kirsebom, Frøya Homb (10) og Tuva Homb (7). FOTO: LISBETH ANDRESEN

FARLIG: Trafikken forbi Sørum skole er stor, og vokser rasket på Romerike. Men barnas trygghet er det gjort svært lite med. Her står skolebarn og elever på en nybygd trafikkøy ved avkjørselen til skolen. På bildet er Magnus Johannes Lethigangas (13), FAU leder Sørum skole, Hebe Gunnes, Kristian Mellum (13), Monica Olsen, Marlene Holen (3), Tove Kirsebom, Dennis Kirsebom, Frøya Homb (10) og Tuva Homb (7). FOTO: LISBETH ANDRESEN Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Ingen opplever sterkere trafikkvekst enn folk på Lørenfallet. Ved Sørum skole er trafikken så stor at det er for farlig å lage gangfelt for barna.

DEL

13 år gamle Magnus Johannes Lethigangas vet hva de voksne snakker om når de engasjerer seg i å få til tiltak for å hindre ulykker.

Åtte år gammel ble han påkjørt i gangfeltet ved idrettsplassen midt i sentrum av Lørenfallet.

Traff sykkelen og meg

– Jeg leide sykkelen over gangfeltet. Da jeg var nesten over, traff en bil sykkelen og meg, sier han.

Magnus ble ikke alvorlig skadd, men fikk brudd i bekkenet og havnet på sykehus.

Gangfeltet han snakker om ligger på fylkesvei 171 som deler bygdas to idrettsanlegg. Her flyr barn og ungdom fram og tilbake mellom idrettsanleggene fra skolen slutter og utover kvelden hver eneste dag i uka.


LES OGSÅ: Vill vekst i trafikken på Romerike

For farlig for gangfelt

– Vi er redd det skal skje en alvorlig ulykke her før noe skjer, sier Tove Kirsebom.

Hun er tidligere Høyre-politiker i kommunestyret gjennom åtte år, og har forsøkt å få til overganger, underganger og lyskryss uten å lykkes så langt.

Ved Sørum skole, med nær 200 skolebarn, er det bygd en bussholdeplass. Men bussen stopper ikke her for å slippe av barna.

Det er alt for farlig fordi biltrafikken er så stor. Barn som kommer i buss fra Valfeltet, blir satt av nær en kilometer unna skolen. Der må de krysse veien på et gangfelt som ligger i bunnen av en lang bakke.

– Her har bilene trøbbel med å stoppe om vinteren, sier Monica Holen i Lørenfallet og omegn Velforening.

Ikke tilgang til lysløypa

Barn som bor 200-300 meter fra skolen, men på andre siden av veien, fraktes til skolen i drosje fordi skoleveien er for farlig.

Skolen har friluftsområde på andre siden av fylkesveien. Der går også bygdas lysløype. De minste barna får ikke bruke friluftsområdet og lysløypa i skoletida.

Nå planlegges det nytt boligfelt på Huseby, få meter fra skolen, men på andre siden av riksveien.

– Vi må snart få lysregulert gangfelt, eller aller helst en overgang eller undergang ved skolen, sier leder i FAU ved Sørum skole, Hebe Gunnes.

I kommunens «Trafikksikkerhetsplan 2010-2021» er fylkesveivei 171, som går gjennom Lørenfallet, betegnet som en vei med høy ulykkesrisiko.

Folk føler en sterk grad av utrygghet. Og mangel på trygghet er et velferdstap for innbyggerne, ifølge trafikkplanen. Utrygghet skal, ifølge samme plan, utløse trafikksikkerhetstiltak. Men så langt, er lite gjort.

Trafikken vokser

De som bor ved Valkryssset, der trafikken kommer fra Rånåsfoss, Auli og Nes, merker tydelig mer trafikk derfra.

– Det skyldes at det er stor utbygging der. Men jeg tror også mange bilister fra Nes velger denne veien for å slippe å betale bompenger på riksvei 2. Hvis det blir bomvei på riksvei 22 også, for å finansiere ny bru over Glomma, frykter vi en sterkere trafikkvekst gjennom Lørenfallet.

– Vi har allerede et svært uoversiktlig trafikkbilde på Lørenfallet, sier Turi Torbjørnrud, leder i Sørum Idrettslag.

Det kommer på toppen av enorm støy for dem som bor langs veien.

Artikkeltags