Forskning: Vi blir gladere av motorvei

Av
DEL

Ny forskning ved Baylor University viser at folk er gladere dersom de bor i delstater som bruker mer på bibliotek, parker og motorvei.

– Offentlige goder er ting du ikke kan ekskludere folk fra å bruke, og en person som forbruker det stopper ikke en annen fra å gjøre det, sier forskeren Patrick Flavin, som er professor ved Baylor University i Texas.

Deres forskning viser at amerikanere er gladere i delstater hvor myndighetene bruker mer penger på offentlige tjenester, som bibliotek, parker, motorvei, naturressurser og politi.

– Offentlige goder gjør lokalsamfunn mer levelig, med flere tjenester, sier Flavin.

Han mener at hvis veiene er fylt opp, slik at folk flest ikke står i bilkø, fører det til at folk kan være mer sosial med familie og venner på fritiden. – Et klart funn fra forskning på livsglede er at mennesker som er mer sosialt tilknyttet har det bedre, sier han.

En annen del av forskningsrapporten viser at forbruk på offentlige goder har bred effekt uavhengig av inntekt, utdanning, kjønn og etnisitet.

Les forskningsrapporten fra Baylor University

I studien, publisert i Social Science Research, har professoren analysert data om respondentenes selvrapporterte livsglede i perioden 1976-2006. Deretter analyserte Flavin dette opp mot detaljerte tall for offentlig forbruk i alle amerikanske delstatene.

Professoren understreker at hans forskning er ikke bombesikker.

– Det kan være at mennesker som er gladere velger å flytte til delstater som bruker mer på offentlige tjenester. Det kan også være at personer som opplever høyere livsglede støtter høyere offentlig forbruk, og stemmer på politikere som oppnår det, understreker Flavin.

Artikkeltags