Gå til sidens hovedinnhold

Billige dekk kan koste deg dyrt

Artikkelen er over 4 år gammel

Sjekk årets store test av sommerdekk her.

[Broom.no] Eier du en bil? Da må du av og til kjøpe nye dekk til den. Dekk slites og er også ferskvare. På den måten at egenskapene svekkes etter hvert som de blir eldre.

Kan være dumt

Men å velge dekk er ikke nødvendigvis enkelt. Det finnes utrolig mye å velge mellom, i en rekke prisklasser. Å bare la seg styre av pris kan imidlertid være dumt.

Det kan nemlig koste dyrt å spare penger på å velge de billigste dekkene. Det viser den omfattende og unike testen som NAF-magasinet Motor har gjennomført av årets sommerdekk.

Les også

Nå kommer brua som skal få slutt på marerittkøene

 

Premium er best

Det er jevnt mellom de beste dekkene i årets test: Nokian har høyest score med sitt Hakka Blue 2-dekk, knepent foran Continental Premium Contact 5, mens Michelin Primacy kommer på tredjeplass.

– Premium-merkene leverer de beste og sikreste dekkene. Dekkene er bilens kontakt med veien, så det er en billig livsforsikring å spandere på seg gode dekk, sier Rune Korsvoll.

Han er journalist i motor.no og NAF-magasinet Motor.

Varierende kvalitet

Hele 18 ulike dekkmerker er testet i Motors tradisjonsrike test. Dekkene er testet med samme biltype og under like forhold på et testanlegg i Marseille i Frankrike.

De siste årene har en rekke kinesiske og andre asiatiske dekkprodusenter kommet inn på det norske markedet.

Disse dekkene er ofte svært konkurransedyktige på pris, men har varierende kvalitet på dekkene.

Avslørt på våt asfalt

I 2017-testen kommer flere av de asiatiske billigdekkene svært dårlig ut, men et par hevder seg overraskende bra.

– Det er særlig ved bremsing på våt veibane at kvaliteten på sommerdekkene kan få stor betydning. Vår undersøkelse viser at flere av billigdekkene har vesentlig lengre bremselengde og mister grepet ved lavere hastigheter i vannplaningstester. Dårlige dekk blir særlig avslørt på våt asfalt. Styr unna de billigste og dårligste dekkene, råder Rune Korsvoll. (ANB)

Kommentarer til denne saken