Slik unngår du innbrudd

Det er viktig å ta forholdsregler før bilen forlates.

Det er viktig å ta forholdsregler før bilen forlates. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Vil du unngå innbrudd i bilen i ferien? Bruk litt tid på å tømme bilen – før tyven gjør det.

DEL

Skaff deg RB+ og les alt – 5 kroner for 5 uker!

En feriepakket bil med GPS i frontruten, en DVD-spiller i baksetet og digitalkameraet full av feriebilder liggende framme.

– Slikt inviterer til ubudne gjester, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil Forbund (NAF).

Fjern verdisaker

Hvert år må mange nordmenn ergerlig konstatere at det har vært uventet besøk i bilen. Det gjelder derfor å fjerne verdigjenstander og viktige dokumenter som pass og vognkort fra bilen når man forlater den. Det gjelder også selv om man kun parkerer et lite øyeblikk, eller selv om man mener man har parkert et sted med overvåkning.

Noen enkle forholdsregler kan imidlertid forebygge mye, men mange feriebilister glemmer å bruke fornuften.

– Først og fremst skal man sørge for at det ikke ligger ting av verdi synlig. Det skal man, hvis mulig, ta med seg når man forlater bilen. Man skal også huske på å gjemme holderen til GPS-en slik at det ikke er tegn på ting av verdi i bilen. Så skal man vise at man ikke har noe å skjule, som å la hanskerommet stå åpent. Fjern også vesker og jakker så tyvene ikke tror at det ligger ting av verdi gjemt der, påpeker Engebretsen.

Vognkortet

Vognkortet er et svært viktig identitetspapir, både for tyven og deg som bilens rettmessige eier. Særlig når du er på ferietur er det viktig å ta vognkortet ut av bilen når du parkerer. Hvis bilen blir stjålet, kan man overfor politiet dokumentere alle dataene på bilen. Ved grensepassering og kontroll er vognkortet bilens «pass». Det gjør også et kriminelt videresalg mye enklere. Når du forlater feriebilen bør du alltid ta med deg vognkortet, avslutter Engebretsen. (ANB)

Artikkeltags