Det går unna i svingene når eidsvollingene Stein Rømmerud og Stein Pettersen kommenterer de gjeveste klassene innen racing. Følger de ikke med, sier tv-seerne ifra.

– Vi får høre det hvis vi sier noe feil. Tilbakemeldingene fra seerne er der med en gang, på Facebook eller sms, forteller MotoGP-kommentator Stein Rømmerud fra Eidsvoll.

Sambygdingen Stein Pettersen, som kommenterer Formel 1, ser på sendingene sine i opptak for å luke vekk uvaner:

– Det er fort gjort å si «vi ser her» litt for ofte. For er det noe seerne gjør, er det jo nettopp å se. I starten begynte jeg også nesten alle setninger med «ja» – noe som ikke høres særlig bra ut på tv.

Stemmene fra Romerike

De to bidrar til at Romerike nå dominerer idrettene Formel-1 og MotoGP. I alle fall på norsk tv.

LES MER:

Foruten duoen fra Eidsvoll er nemlig tidligere bilsportutøver Thomas Schie fra Lørenskog og tidligere roadracingfører Dag-Steinar Sundby fra Gjerdrum ekspertkommentatorer, i henholdsvis Formel 1 og MotoGP- sendingene på norske Viasat Motor.

Kanalens Formel 1-studio gjestes stadig også av den Aurskog-bosatte biljournalisten Arnstein Landsem.

– Ikke snakke i filler bildet

Fra en liten «boks» i mediesenteret ved Bjerkebanen i Oslo følger og kommenterer romerikingene bil- og motorsykkelløp fra hele verden direkte, via tre relativt små skjermer.

– Utfordringen er å gi alle seergruppene noe, både de som kjenner sporten og de som er helt nye. Jobben vår er å forklare det som skjer, uten å snakke bildet i filler. Vi må gi noe mer, sier Rømmerud, som har hatt kommentatorjobben som hobby siden 1999.

Rømmerud og Sundby drømmer om å få en nordmann med i toppen av motorsykkelsporten.

– Vi har Sturla Fagerhaug inne i 125-klassen, noe som er en utrolig bra prestasjon. Men det er knalltøff konkurranse om å få være med, så det blir spennende å se hva han får til videre, sier Sundby til RB Bil.

Tøyer grensene

Stein Pettersen, som også er redaktør i bladet BIL, har fulgt med på Formel-1 så lenge han kan huske. Blant annet har han vært tilskuer på Belgia Grand Prix hele 16 ganger. Nå føler han seg privilegert som får betalt for å følge og kommentere en av verdens mest sette idretter.

– Formel 1 er det ultimate ytterpunkt i bilverden, der grensene hele tiden settes på prøve. Nye, strenge regler har gjort sporten jevnere de siste årene, men det er fortsatt god racing og utrolig moro, mener bilentusiasten.