Nå kan du gjøre bruktbilkupp

Benny Christensen sier det er mulig å gjøre et bruktbilkupp.

Benny Christensen sier det er mulig å gjøre et bruktbilkupp. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Stille i salgshallene – og veldig mye til salgs.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

[Broom.no] Sommeren er en stille periode i bilmarkedet – og spesielt nå i juli kan det være svært tungt å selge bruktbil.

Det er dødt i salgshallene og på de største rubrikk-nettstedene står det akkurat nå nesten 100.000 brukte biler til salgs. Mange av dem kommer til å bli stående en god stund ...

Det betyr at muligheten for å gjøre et ekstra godt kjøp så absolutt er til stede hvis du slår til nå.

Langt mellom kundene

– Ja, dette er så enkelt som at tilbudet er mye større enn etterspørselen. Og gjør du hjemmeleksa godt, kan du virkelig spare mye penger, sier Brooms bilekspert Benny Christensen som selv har mange år bak seg som bilselger.

– Bilforretningene stenger jo ikke, selv om det er sommer. Men det kan være langt mellom kundene, og det er aldri moro å sitte der og se på et stort lager av biler som bare står og står. Svært mange kjører da også egne sommerkampanjer eller finner på andre ting for å lokke kundene innom. Forleden så jeg en forhandler som reklamerte med sydentur "på kjøpet", det er bare ett eksempel.

– Som kjøper har du nå et veldig bra utgangspunkt. Det er bare å prute, særlig på biler som normalt sett ikke er blant de mest lettsolgte. De blir enda tyngre å selge nå på sommeren, forteller Benny.


Velger nybil

–Nybilsalget er rekordhøyt i Norge akkurat nå, det er en av faktorene som spiller inn. Forhandlerne får inn mange innbyttebiler, og mitt inntrykk er at nye garantiregler der alle merker nå har fem års garanti, har gjort at mange velger å kjøpe nybil fremfor en to-tre år gammel bil.

– Særlig på andre merker enn de forhandleren selv selger nytt, kan det da være gode prutemuligheter.

Nesten ikke folk

– Det var forhandlerne – andre steder man kan gjøre gode kjøp?

– Så absolutt! Sommeren er en ekstra tung tid også for dem som skal selge bil privat. Særlig hvis man MÅ selge. Da hjelper det ikke så mye å tenke på at det kanskje vil ta seg opp litt igjen i august/september. For mange vil det da være best å gå ned kraftig i pris og selge bilen – enn å sitte og vente og håpe.

– Dessuten er bilauksjon et hett tips nå. Jeg har vært på bilauksjoner på sommeren der det nesten ikke har vært folk – og selv de profesjonelle oppkjøperne har vært borte på ferie. Da kan prisene bli nesten oppsiktsvekkende lave.


Enda mer tungsolgte

– Er det noen spesielle merker eller modeller man kan gjøre ekstra gode kjøp på nå?

– I hovedsak er det slik at de tendensene vi ser ellers i året gjelder også nå. Det vil si at tungsolgte biler blir enda mer tungsolgte.

Men det kan også være slik at du kan gjøre ekstra gode kjøp på biler som vanligvis går veldig kjapt unna.

– Mange selgere er opptatt av at det skal gå fort og baserer seg på kjapp omløpshastighet. Og når mange av de potensielle kjøperne er på ferie, kan ellers veldig kurante og lettsolgte biler bli stående lenger enn vanlig. Da er det fullt mulig å forhandle seg fram til rabatter som ellers ville være vanskelige å få.

Realistisk pris

– Og det er lov å prute!

– Ja, absolutt! Men jeg anbefaler at man setter seg godt inn i prisbildet på bilen/bilene man er ute etter i forkant. Se hva tilsvarende biler ligger ute til salgs for og husk at biler fra privatpersoner skal koste betydelig mindre enn biler hos forhandler, som selges med tilstandsrapport og garanti. Dessuten: Pris som står i annonsene er jo det selgerne håper å få for bilen, på ingen måte noen listepris. Det er dessverre veldig mange der ute som har et ganske urealistisk forhold til hva bilen deres er verdt.

– Har man denne kunnskapen i bunn, er det mye enklere å se hva som er realistisk pris for en bil. Rene skambud er sjelden smart, men samtidig: Det er lov å prøve seg og selger står jo naturligvis helt fritt til å godta budet ditt – eller takke nei, avslutter Benny.

Artikkeltags