Gå til sidens hovedinnhold

Gi bilen litt oppmerksomhet

Artikkelen er over 5 år gammel

Slik klargjør du bilen før vinteren.

– Når vinteren er i gang, ser vi en kraftig økning i antall motorproblemer og startvansker. Dessuten er det en del som kjører seg fast. Men du kan slippe problemene dersom du investerer litt tid til å klargjøre bilen før vinteren fester grepet. Det sier kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø.

Mange bileiere opplever flatt batteri i kulden. Undersøkelser viser at bare 32 prosent sjekker batteriet når de klargjør bilen før vinteren. Batteriet har en begrenset levetid og trenger vedlikehold.

– Det er her det slurves mest blant bilførerne etter vår mening, uttaler Dalsbø.

Han oppfordrer også bileiere til å være nøye med å sjekke frostvæske og oljenivå, eller bytte til en tynnere motorolje som egner seg bedre i kulde.

Bilbergingsselskapene opplever travle tider om vinteren og må håndtere flere tusen assistanser hver uke. Det er startvansker, flatt batteri og motortrøbbel som er de vanligste problemene.

Denne sjekklista kan det være nyttig å følge:

Dekk: For bedre veigrep kan det være lurt å vaske dekkene. Husk også riktig lufttrykk.

Motorolje: Den skal være ny og fersk! Det reduserer faren for motorhavari. Bruk riktig olje, hvilken type du skal bruke står i instruksjonsboka.

God sikt i kulda: Saltede veier gir oftere dårligere sikt. Husk også nok spylevæske, og hold frontruta fri for steinsprutskader. Vask vinduene jevnlig  – også innvendig.

Batteriet: Sjekk batteriets tilstand og ladekapasitet. Husk at batteriet blir kjappere utladet i kulda. Ha gjerne med batterilader på langtur om du har et dårlig batteri.

Kjølevæske/frostvæske: Kontroller kjølevæske/frostvæske. Riktig nivå gjør at motoren tåler kaldt vintervær bedre.

Dører: Disse har en tendens til å fryse fast. Bruk låsolje på dårlås og silikonstift på dørlistene. (ANB)

Kommentarer til denne saken