Gå til sidens hovedinnhold

Begynte med rally etter å ha sittet i fengsel for råkjøring

Artikkelen er over 7 år gammel

Ole-Martin og Per-Kristian «Pekka» Lundefaret begynte begge med rally etter å ha sittet i fengsel for råkjøring. Nå gir de ut barnebok om biler.

– Hvorfor begynte dere med rally? Vi spør brødrene Pekka og Ole-Martin Lundefaret fra Enebakk:

– Fordi vi havnet i fengsel, svarer de noe slukøret.

Nylig lanserte de «bilgærne» brødrene barneboka «Johnny Virker i Turbotrøbbel», sammen med artisten Øyvind «Vinni» Sauvik.

– Jeg fikk lappen som 18-åring, forteller Ole-Martin, og jeg tolket det dit hen at det offentlige veinettet var min private racerbane.

– Jeg tenkte vel noe av det samme, fortsetter Pekka.

Ole-Martin mistet førerkortet etter å ha passert utrykningspolitiet i høy fart i Nordbytunnelen. Pekka led samme skjebne kort tid seinere.

– Da jeg kom opp til Ilseng for å sone, så syntes de det var noe kjent med Lundefaret-navnet. De lurte på om jeg hadde vært der før. «Nei» svarte jeg, det var broren min. Da lurte de på om dette var en familiegeskjeft, forteller Pekka.

Tidlig krøket

Etter at de begge hadde sonet sine dommer, ble brødrene enige om å kanalisere fartstrangen i andre former. For borte var den ikke.

– Vi lider begge av et sug etter fart, og drømmen har vært rally, forteller duoen.

Samtidig avslører de at de allerede var erfarne sjåfører da de fikk førerkortet første gang.

– Bestefaren vår var nok litt smågal, og har nok litt av skylda, avdekker Ole-Martin:

– Jeg fikk jo styre lastebilen hans da jeg var fem år, og kjørte bil med han fra jeg var ni. Da jeg var 13 mente han det var på tide med bykjøring, og første prøvelse var å kjøre indreveien fra Kolbotn, via Enebakk og inn i Lillestrøm.

– Første gang gjennom Lillestrøm ble jeg helt overveldet av alle sanseinntrykkene. Det var folk, og biler, og lastebiler, og hunder, og skilt, og fortau. Jeg bare kjørte på. Bestefar spurte sindig om jeg hadde sett at det var rødt lys i det ene krysset. Jeg hadde ikke sett at det var trafikklys en gang, sier Ole-Martin.

Krasjet pappas bil

Pekka vil at Ole-Martin skal fortelle om den gangen de krasjet pappas bil, bare seks år gamle, og mange andre historier som alle har tre ting til felles: Det handler om bil. Gutta var for unge. Og det var ulovlig.

– Det å miste lappen ble vel en liten åpenbaring, sier Pekka.

De sparte penger og kjøpte hver sin rallybil av typen Opel Corsa til 15.000 kroner stykke.

– Det var helt rått, sier Ole-Martin.

– Ja, tror nok det ble redningen, utdyper Pekka.

Drøm om barnebok

Brødrene har lenge drømt om å lage en barnebok om biler og rally, som skal sette trafikksikkerheten i førersetet.

– Boken skal ha litt om trafikksikkerhet, om beltebruk, og om det å ha litt ekstra høyt turbotrykk, men uten en moraliserende pekefinger. Alle trenger jo ikke gjøre de samme feilene som oss, sier Pekka engasjert.

– Men brutter'n er en pingle, han mente det ble litt vel mye jobb om han både skulle skrive og tegne, så vi lette etter en forfatter, fortsetter yngstemann.

– Derfor spurte vi om Vinni ville bli med, forteller de.

Brødrene kjente artisten fra en gang han var på gården til Ole-Martin i Enebakk i 2009 for å sitte på i rallybilen til Pekka.

Nå har trioen mekket sammen barneboka «Johnny Virker i Turbotrøbbel», og reiser rundt i rallyfart for å signere bøker.

Se hvordan disse gutta herjer i skogen:

Kommentarer til denne saken