– Barnet kan bli knust

PÅ FANGET: Slik hadde småbarnsforel drene sikret sitt rundt to år gamle barn under en kjøretur i Skedsmo i går. Da Statens vegvesen ila dem kjøreforbud før barnet var forskriftsmessig sikret, ble mor og barn stående igjen på kontrollplassen mens sjåføren reiste for å hente barnesetet som lå hjemme. 	Foto: Statens vegvesen

PÅ FANGET: Slik hadde småbarnsforel drene sikret sitt rundt to år gamle barn under en kjøretur i Skedsmo i går. Da Statens vegvesen ila dem kjøreforbud før barnet var forskriftsmessig sikret, ble mor og barn stående igjen på kontrollplassen mens sjåføren reiste for å hente barnesetet som lå hjemme. Foto: Statens vegvesen

Artikkelen er over 8 år gammel

Trafikksikkerhetseksperter sjokkert etter bilbeltekontroll

DEL

– Jeg trodde ikke mine egne øyne og måtte klype meg i armen for å kjenne om jeg var ved mine fulle fem.

Slik reagerer trafikksikkerhetsforsker Trond Boye Hansen fra Nittedal, når Romerikes Blad viser ham bildet som Statens vegvesen tok under en bilbeltekontroll i Skedsmo i går.

Hansen jobber spesielt med sikring av barn i bil, og reagerer med vantro på det han ser:

– Dette er livsfarlig, ved en møteulykke vil barnet bli knust mellom mor og bilbelte. Selv ved en kraftig oppbremsing vil det kunne oppstå skade på grunn av mors tyngde som presser barnet inn mot bilbeltet, sier forskeren.

– Svært sjelden

Statens vegvesen lot seg heller ikke imponere da de oppdaget det lite gjennomtenkte forsøket på å sikre det rundt to år gamle barnet i bilen.

Toåringen satt på fanget til mor, som var passasjer foran. Videre var barn og mor forsøkt sikret i samme belte.

– Vi måtte gni oss litt i øynene og tenkte umiddelbart: «Hva – i 2012?». Man skulle tro voksne visste bedre enn dette i dag, sier inspektør Frank Ove Eidem i Statens vegvesen til RB.

Han opplyser at det er svært sjelden veivesenet avdekker lignende forhold.

– Det kan få veldig alvorlige konsekvenser for barnet å sitte på denne måten. Man kan bare tenke seg hva kroppen til moren vil utløse av krefter mot det lille barnet, som veier 6–7 kilo, ved en kollisjon eller brå oppbremsing, understreker han.

Slurver du med sikkerheten i bilen?
Ta debatten nederst i saken!

Hadde barnesete hjemme

Føreren av bilen ble anmeldt på stedet, og fikk et forenklet forelegg fra politiet. I tillegg får sjåføren minimum to prikker i førerkortet.

– De fikk selvfølgelig ikke lov til å kjøre videre før de hadde sikret barnet tilstrekkelig. I dette tilfellet ble løsningen at sjåføren reiste hjem for å hente barnestolen, mens mor og barn ventet ved kontrollplassen, opplyser Eidem.

At de hadde barnesete liggende hjemme vitner om dårlig holdning, mener inspektøren:

– Da vi ila kjøreforbudet var svaret at «da kan mor og barn bare bli her og vente, mens sjåføren reiser hjem for å hente bilsetet». At de faktisk har utstyret, men velger å ikke bruke det fordi de «skal bare», sier vel sitt, konstaterer Eidem.

Førerens ansvar

Trafikkforsker Hansen har aldri sett lignende tilfeller, og minner om at føreren har ansvaret for at barn under 15 år er forskriftsmessig sikret under kjøring.

– Hvis flere gjør som i dette tilfellet, er det krise. Da får vi snart et dødsfall. Barna er det kjæreste vi har, og må sikres riktig. Da tåler de mye om ulykken er ute. Er de feil sikret, kan det gå riktig ille. Etter min mening bør feil sikring som på dette bildet straffes med førerkortbeslag, sier han.

Seks fikk forelegg

Totalt ble 723 biler kontrollert ulike steder i Skedsmo i går. Av disse ble 82 bilister stoppet, og av disse ble seks ilagt gebyr for manglende beltebruk, og en for ikke å ha med seg førerkort.

Sjåføren som ble anmeldt for ikke å ha sikret barnet tilfredsstillende fikk i tillegg til et forelegg med seg en informasjonsbrosjyre fra Statens vegvesen.

– For å bidra til at dette ikke skjer igjen, mener vi det er viktig å informere om hvordan det skal gjøres på riktig måte, forteller Frank Ove Eidem.

Artikkeltags