– Husk at kjørelengden blir kortere i kaldt vær! I vinterkulda reduseres elbilens rekkevidde med så mye som en tredjedel, og du må lade desto mer, sier administrerende direktør Finn Erik Arctander i Telinet Energi.

Nettopp lading av elbil på vinteren kan være en utfordring, ettersom belastingen på det elektriske anlegget er større enn i sommerhalvåret. Å plugge inn laderen til Teslaen på samme tid som induksjonsovn, stekeovn, varmeskap og husets utvendige julelysshow er tent kan gi en mørk overraskelse.

– De som bruker elbil til daglig har nok sikret seg solid strømtilførsel hjemme, men har de tenkt på hytteveggen? Er ikke anlegget på hytta oppgradert siden bestefars tid kan den vedvarende belastningen en skrubbsulten elbil trekker være i meste laget for gamle Kulo-kabler, påpeker Arctander.

En ovn kan gi smell

– På samme måte som vi ser det på strømnettet når alle setter juleribba i stekeovnen på julaftens ettermiddag, regner vi med at mange skal lade elbilen mens de er på julebesøk. For å unngå at sikringene ryker når svoren på ribba skal «svis», er det lurt å sjekke at strømkursen til garasjen har tilstrekkelig kapasitet.

Å lade i «mode 2», som de fleste elbilene foretrekker, betyr at laderen vanligvis trekker mellom 8-13 ampere. Går strømkursen over en vanlig 10A-sikring må man følge med.

– En elbil på full lading trekker ikke mer strøm enn et par panelovner, men enhver som har slått på en liten ekstra ovn i sprengkulda vet at det kan være nok til at sikringene ryker, sier Arctander.

Han avslutter med følgende råd til de som gjerne vil unngå å høre «Driving home for Christmas» for mange ganger før de er framme.

– Lad i tide – det er ingen skam å ta en pause og lade batteriene, for å si det slik. Bruk ladepausen til å vaske frontruta og lyktene og gå en tur rundt bilen, ikke minst på vei hjem fra julemiddagen er det et godt tips!

Ladetips for elbil-eiere

1. La en godkjent installatør sjekke strømuttaket ditt eller legge inn et nytt for hjemmelading. Noen installasjoner har 16A kurs, men for tynnere ledninger enn det som godkjennes i dag. Det kan gi varmgang i stikkontakter og være en brannfare. Dagens forskrifter for 16A kurs krever 4 mm tverrsnitt. Da får du både nok strøm og sover trygt mens bilen lader.

2. Sjekk ladekontakt og støpsel jevnlig for misfarging og eventuelle skader. Husk at du skal ha 2-3000 watt stående på hele natten. Elbilen belaster det elektriske anlegget annerledes fordi den trekker ganske mye strøm over en lang tidsperiode.

3. Unngå skjøteledning, og må du bruke en så sjekk den for varme. Trekk kabelsnellen helt ut.

4. Den tunge elbilladeboksen skal ikke henge og trekke i ledningen – lag gjerne en liten hylle eller heng den på en krok, og unngå fukt.

5. Fordel strømforbruket på julaften: Når julemiddagen skal stekes, kan du godt koble fra elbilen en stund.

Hva betyr kontakten for ladetiden?

1. Den vanlige husholdningskontakten er det vanligste hjemmeladepunktet. Med 16A kurs kan du påregne 4-8 timer ladetid.

2. Type 2 elbil-kontakt: Med 3-fase strøm og 32A kurs tar normallading 2-2,5 timer og hurtiglading 20-30 minutter.

3. Tesla: Teslas egen kontakt trekker 250A og gir ladetid på om lag 1 time.

4. CHAdeMO: Med 100-125A strømstyrke blir ladetiden 20-30 minutter.

5. Combo Charging: Normallading ved 32A tar 2-2,5 timer, hurtiglading 20-30 minutter.

Mer informasjon finner du også på nettsiden www.ladestasjoner.no (ANB)