Bibliotekarens bokanbefalinger: Utroskap eller hemmelig elsker?

Av
DEL

Agnes Ravatn

«Dei sju dørene», Det norske samlaget 2019 (249 sider)

Hva ligger bak forsvinningen til Mari Nilsen? Utroskap, hemmelig elsker eller overgrep?

Litteraturprofessoren Nina og lege-ektemannen Mads, som for tiden er helsebyråd, bor i Bergens beste strøk. Ekteparet i 60 årene står foran en stor omveltning, huset deres skal rives og de må ut på boligjakt. Paret eier også en eldre, nedslitt bolig som datteren ønsker å overta til sin familie. Det er bare et lite problem, boligen er utleid. Så forsvinner leieboeren deres sporløst. Mari Nilsen, en anonym alenemor, som for bare få år siden var en ung, talentfull og verdenskjent fiolinist. Hvem eller hva har skremt henne til å forsvinne på dagen?


Litteraturprofessoren Nina har tro på at litteraturvitere, folk som er vant til å lete etter gåter skjult i teksten, har de beste forutsetningene for å løse kriminalgåter. Full av skyldfølelse og nysgjerrighet kaster hun seg ut i etterforskerrollen. Hun går inn i greske tragedier, eventyrtydninger og Freuds psykoanalyse i sin leting etter hva som kan ha tilstøtt Mari. Pågående og til dels uhøflig, oppsøker hun Maris foreldre og fraskilte ektemann. Her skal alle dører åpnes. Fantasien leder henne imidlertid til flere forhastede slutninger, og ubehagelig nært eget liv.

Dette er ingen kriminalroman i tradisjonell forstand, men forsvinningsmysteriet er det som driver fortellingen fremover. Spenningen bygger seg opp, og snører seg sammen rundt Ninas moralske kompass. Som leser tvinges du også til å tenke igjennom hva du selv ville gjort hvis du var i Ninas sko.

Teksten er lekende, til dels springende, full av komiske situasjoner og sleivspark til yngre generasjoner og fenomener i samtiden. Boken er lettlest og morsom, medrivende og ørlite grann banal.

Agnes Ravatn har gitt ut flere bøker og mottok bl.a. P2 lytternes romanpris for «Fugletribunalet»

Anbefalingen er skrevet av

Karen Sletten Henriksen, Lillestrømbibliotekene, FetsundAnbefaler: Karen Sletten Henriksen.

Anbefaler: Karen Sletten Henriksen.


Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken