– Bare den siste uken har vi hatt fem utrykninger som er tilknyttet gress- eller skogbrann. Det virker som at en god del ikke har fått med seg det vi er bekymret for.

Det sier Anders Løberg, konstituert brannsjef i Øvre Romerike brann- og redning (ØRB).

Den bekymringsfulle meldingen kommer kun fire dager, etter at han sist uttrykket bekymringen sin overfor lokalbefolkningen.

På fredag rykket nemlig brannvesenet på Romerike, i Follo og Oslo ut med beskjeden om at skogbranner krever mye folk og kan være en belastning for beredskapen som de ikke har kapasitet til nå.

Utløste brann

Tirsdag hadde derfor mannskap fra ØRB sin brannstasjon på Eidsvoll en øvelse, for å øve på bruk av skogbrannutstyr.

– Selv om det vil være krevende for ressursene våres, må vi fortsatt ta forholdsregler å være best mulig forberedt, sier Løberg.

Øvelsen ble gjennomført bare timer etter ett reelt tilfelle. Mandag måtte nemlig mannskapene rykke ut, etter at et skogområde på nærmere 300 kvadratmeter brant ned grunnet bålbrenning. Om lag 30.000 liter vann ble brukt for å slukke brannen.

Brannsjefen uttrykker også sterk bekymring for hva som kan skje, hvis en skogbrann kommer ut av kontroll, og man ikke har ressurser nok til å ta seg av andre brannrelaterte hendelser.

– I ytterste konsekvens kan liv gå tapt.

– Hva er din oppfordring til turgåere som absolutt vil benytte seg av et bål?

– Aller helst skulle jeg sett at ingen fyrte opp bål i det hele tatt, sier Løberg.

Du kan lese mer om bål på nettsidene til ØRB her.

Flere meldinger

Heller ikke hos Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) har de sett noe forbedring siden bekymringene kom sist uke.

– Det virker som at veldig mange er glad for at vi gir beskjed. Samtidig mottar vi fortsatt flere meldinger om ildbruk og bålplasser som ikke er helt slukket, men forlatt. sier informasjonsrådgiver Linda Stuvland.

– Hva tror du er årsaken?

– Jeg vet ikke, men det kan hende at ikke alle har fått det med seg.

NRBR har samlet en oversikt over godkjente bålplasser i sitt distrikt, men Stuvland understreker at man uansett er ansvarlig, hvis man fyrer opp ild, også her.

– Det er fint mulig å ta med pølser på termos, eller smøre matpakke også.