Et utvalg ledet av Jon Mørland har på oppdrag fra styret sett på den omstridte sluttspillordningen som ble vedtatt i 2019 og innført i fjor.

– Etter en bred høringsrunde landet vi på en innstilling til styret, som ble vedtatt i går, at vi lytter til fotballdemokratiet. Et klart flertall i Toppserien ønsker trippel serie, og et flertall i 1. divisjon ønsker et sluttspill med topp fire og bunn seks hvor poeng og målforskjell tas med, sa Mørland på en pressekonferanse onsdag.

Utvalget har hatt representanter fra NFF, Toppfotball kvinner, klubbene, kretser samt rettighetshaver.

Klubbene sa nei

– Vi gikk inn for å se på ulike alternativer ut fra kriteriene styret og Lise (Klaveness) hadde gitt oss. Et alternativ var en justert sluttspillmodell der lagene fikk med poeng og vi ikke blandet 1. divisjon og Toppserie, sa Mørland, og la til at det snart viste seg at toppklubbene ønsket å fjerne hele sluttspillet.

For Toppserien innebærer den nye ordningen at lagene møter hverandre tre ganger hver. Hjemmebanefordel i tredje kamp avgjøres ved loddtrekning etter et system som sikrer utjevning av antall hjemme- og bortekamper. Vinneren etter 27 runder er seriemester, mens lag nummer ti (sisteplass) rykker ned i 1. divisjon.

Lag nummer ni spiller kvalifisering mot toeren i 1. divisjon.

Sluttspill i 1. divisjon

For 1. divisjon er forslaget at det etter endt grunnspill (18 runder) blir sluttspill for de fire beste og for de øvrige seks. Lagene tar med seg poeng og målforskjell fra grunnspillet. Topp fire spiller dobbel serie, de øvrige spiller enkel serie der hjemmebanefordel avgjøres ved trekning.

Vinneren av topp-fire-sluttspillet rykker opp til Toppserien, toeren spiller kvalifisering.

Flere klubber og supportere har kritisert modellen som ble brukt i fjor. Det ble vedtatt i 2019, men ble implementert først i 2022 på grunn av koronapandemien. Brann ble mester etter å ha vært best både i grunn- og sluttspill.

Her kan du høre ny episode av Dødball (42):

(Kan også høres via Spotify, Apple og Podbean)